31.5 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

Rusija uputila upozorenje Fejsbuku i Tviteru zbog brisanja proruskog sadržaja

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija i društvene mreže

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Fejsbuk i Tviter, nakon što su ove društvene mreže blokirale naloge iz Ruske Federacije, da preispitaju takvu politiku u skladu sa međunarodnim normama.

„Skrenuli smo pažnju na činjenicu da su društvene mreže Fejsbuk i Tviter još jednom blokirale, a zatim izbrisale 18 naloga i dve stranice navodno ruskog porekla pod izgovorom kršenja pravila servisa o neprihvatljivosti stranog mešanja“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu.

- Advertisement -

Ona je objasnila da administracija ovih društvenih mreža opravdava svoju odluku i restriktivne mere zaključcima istrage sprovedene protiv izbrisanih naloga, koja se navodno zasniva na nekim podacima FBI-ja. Zaharova je takođe skrenula pažnju na činjenicu da su „autori naloga optuženi da pokušavaju da nametnu publici radikalno levičarski pogled, kao i da objavljuju kritike na račun oba američka predsednička kandidata“.

„Navodno je utvrđena činjenica takozvanog koordinisanog, neautentičnog ponašanja, odnosno stranice su distribuirale sadržaj ruskih novinskih agencija bez obaveštavanja čitalaca o tome“, dodala je portparolka.

rusij,

© REUTERS / THOMAS WHITEFejsbuk i Tviter zatvorili naloge navodno povezane s Rusijom

- Advertisement -

Prma njenim rečima, stiče se utisak da američka strana jednostavno pokušava da održava na površini svoju omiljenu temu, te špekulacije koje su se, iz naše perspektive, istrošile i to rade specijalno u kontekstu predstojećih izbora u novembru u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Pozivamo ove internet platforme da preispitaju svoju politiku u pravcu poštovanja osnovnih međunarodnih pravnih normi, demokratskih principa u oblasti obezbeđivanja slobode govora i izražavanja“, zaključila je Zaharova i dodala da se ruska strana nada da će nadležne međunarodne strukture dati nepristrasnu procenu koraka ovih korporacija.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti