Rusija uputila upozorenje Fejsbuku i Tviteru zbog brisanja proruskog sadržaja

Obavezno pročitajte

Rusija i društvene mreže

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je Fejsbuk i Tviter, nakon što su ove društvene mreže blokirale naloge iz Ruske Federacije, da preispitaju takvu politiku u skladu sa međunarodnim normama.

„Skrenuli smo pažnju na činjenicu da su društvene mreže Fejsbuk i Tviter još jednom blokirale, a zatim izbrisale 18 naloga i dve stranice navodno ruskog porekla pod izgovorom kršenja pravila servisa o neprihvatljivosti stranog mešanja“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu.

Ona je objasnila da administracija ovih društvenih mreža opravdava svoju odluku i restriktivne mere zaključcima istrage sprovedene protiv izbrisanih naloga, koja se navodno zasniva na nekim podacima FBI-ja. Zaharova je takođe skrenula pažnju na činjenicu da su „autori naloga optuženi da pokušavaju da nametnu publici radikalno levičarski pogled, kao i da objavljuju kritike na račun oba američka predsednička kandidata“.

„Navodno je utvrđena činjenica takozvanog koordinisanog, neautentičnog ponašanja, odnosno stranice su distribuirale sadržaj ruskih novinskih agencija bez obaveštavanja čitalaca o tome“, dodala je portparolka.

rusij,

© REUTERS / THOMAS WHITEFejsbuk i Tviter zatvorili naloge navodno povezane s Rusijom

Prma njenim rečima, stiče se utisak da američka strana jednostavno pokušava da održava na površini svoju omiljenu temu, te špekulacije koje su se, iz naše perspektive, istrošile i to rade specijalno u kontekstu predstojećih izbora u novembru u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Pozivamo ove internet platforme da preispitaju svoju politiku u pravcu poštovanja osnovnih međunarodnih pravnih normi, demokratskih principa u oblasti obezbeđivanja slobode govora i izražavanja“, zaključila je Zaharova i dodala da se ruska strana nada da će nadležne međunarodne strukture dati nepristrasnu procenu koraka ovih korporacija.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu