21.7 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

RUSIJA UPOZORAVA: Obustavićemo isporuku nafte zemljama koje podrže ograničenje cena ruskog goriva

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Moskva ne namerava da isporučuje naftu zemljama koje podrže predlog o ograničavanju cene ruskog goriva, izjavio je potpredsednik ruske Vlade Aleksandar Novak.

„Po mom mišljenju – to je potpuni apsurd“, rekao je Novak, komentarišući inicijativu zemalja-članica G7 da predstave pomenuti plan.

- Advertisement -

Kako ocenjuje, pokušaji mešanja u tržišne mehanizme u tako važnoj grani industrije dovešće do destabilizacije i ugrožavaju kompletno naftno tržište što može da dovede do katastrofe u sferi energetske bezbednosti u celom svetu.

„A za to će, pre svega, platiti evropski, američki potrošači koji već danas plaćaju visoke cene zbog destabilizirajućih faktora koje oni preduzimaju. Konkretno, sankcionih ograničenja“, rekao je Novak, ističući da Rusija ne planira da posluje po netržišnim uslovima.

- Advertisement -

Istovremeno je dodao da se ruske naftne kompanije pripremaju za uvođenje embarga EU.

„Naše kompanije znaju za decembar, spremaju se za to. Oni će sigurno imati u vidu decembar i zato su svi planovi napravljeni tako da sačuvamo sadašnje nivoe“, rekao je Novak.

Ranije je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio da će ministri finansija zemalja članica „Velike sedmorke“ (G7) 2. septembra razmotriti inicijativu da se ograniči cena ruske nafte.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti