RUSIJA UPOZORAVA: Sirijski teroristi u Nagorno-Karabahu!

Obavezno pročitajte

Sirijski militanti u Nagorno-Karabahu

Moskva je zabrinuta saopštenjima o prebacivanju militanata ilegalnih oružanih grupa u zonu sukoba Nagorno-Karabaha, navodi se u komentaru Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.Kako se navodi, prema pristiglim informacijama militanti ilegalnih oružanih grupa, između ostalog iz Sirije i Libije, prebacuju se u zonu sukoba Nagorno-Karabaha kako bi neposredno učestvovali u borbenim dejstvima.

Prethodno je Jermenija optužila Azerbejdžan da je predao vazdušnu kontrolu nad operacijom u Nagorno-Karabahu turskim vazduhoplovnim snagama. To je izjavio portparol jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan.

- Advertisement -

Ubrzo zatim se oglasio i ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuloglu koji je demantovao navode Jermenije rekavši da za tako nečim nema nikakve potrebe.

Nešto ranije je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane optužilo Jermeniju za upotrebu taktičkog raketnog sistema „Točka-U“ u borbama na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu.

nagorno

Ministarstvo je takođe saopštilo i da je u borbama poginulo ili ranjeno više od dve hiljade ljudi oružanih snaga Jermenije. Istovremeno, jermenska strana navodi da su iznad glavnog grada Karabaha oborene azerbejdžanske bespilotne letelice.

Sukobi u Nagorno-Karabahu

Situacija je eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha. U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su pozvale stanovništvo da se sakrije, a kasnije su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Predsednik Azerbejdžana odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima zemlje i policijski čas u zemlji, a takođe je objavio delimičnu mobilizaciju.

Niz država, uključujući Rusiju i Francusku, pozvale su strane da na uzdržanost. Turska je objavila da će pružiti Azerbejdžanu svu potrebnu podršku u kontekstu novog zaoštravanja situacije u ratnoj zoni.

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu