24.1 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

Rusija upozorava da bi mogla da obustavi isporuku gasa i drugim evropskim zemljama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija je danas saopštila da bi, posle Poljske i Bugarske, mogla da obustavi isporuku gasa i drugim evropskim kupcima ako i oni odbiju da pređu na plaćanje u rubljama za taj energent.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski zahtev za prelazak na plaćanje u rubljama rezultat zapadnih sankcija, tačnije zamrzavanja ruske imovine. Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je novinarima da je Zapad zapravo „ukrao“ Rusiji tu imovinu u „neprijateljskoj akciji bez presedana“.

- Advertisement -

On je upozorio da bi drugi evropski kupci ruskog gasa mogli da vide zatvorene slavine ako odbiju da plate gas u rubljama do isteka roka. Peskov je kazao da odbijanje prelaska na plaćanje u rubljama odražava želju Zapada da „kazni Rusiju po svaku cenu, na štetu sopstvenih potrošača, poreskih obveznika i proizvođača“. 

On je odbacio tvrdnje EU da obustava isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj predstavlja ucenu, insistirajući da je „Rusija i dalje pouzdan snabdevač energetskim resursima“ i da poštuje ugovorne obaveze. 

Dodao je da je zahtev za plaćanje u rubljama čisto tehnički i da ne menja ni cenu ni druge uslove iz ugovora za kupce.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti