15.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

RUSIJA: Upotrebićemo nuklearno oružje ako se Crvene linije prekše

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusija o nuklearnom naoružanju

Rusija će upotrebiti svoj nuklearni potencijal u slučaju bilo koje vrste raketnog napada na svoju teritoriju, navodi se u članku Generalštaba Oružanih snaga Rusije, prenosi list „Krasna zvezda“.

U članku pod nazivom „O osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog obuzdavanja“ navodi se da će svaka raketa biti identifikovana kao nuklearna, jer ne postoji mogućnost da se ranije odredi da li se radi o nuklearnoj raketi ili ne.

- Advertisement -

Pritom, predstavnici Generalštaba ističu da će se u takvoj situaciji smatrati da je cilj protivnika uništavanje Rusije.

Autori članka objašnjavaju da je Rusija označila „crvene linije“, koje niko ne bi trebalo da pređe.

Testiranje nuklearnog oružja u Enevetaku 1952. godine

- Advertisement -

„Rusija je označila ‘crvene linije’ koje nikome ne savetujemo da pređe. Ako se potencijalni protivnik odluči na to, odgovor će bez sumnje biti razarajući. Pritom, vojno-političko rukovodstvo Rusije će odrediti kakav će biti odgovor, u zavisnosti od situacije“, rekao je načelnik uprave glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general major Andrej Sterlin.

Kako pojašnjava „Krasna zvezda“, subjekti nuklearnog obuzdavanja podeljeni su u dve grupe. Prvu grupu čine zemlje koje poseduju nuklearno ili drugo oružje za masovno uništenje i koje smatraju Rusiju potencijalnim protivnikom.

Drugu grupu čine zemlje koje svoju teritoriju daju za raspoređivanje strateškog ofanzivnog naoružanja, sredstava strateške PRO, nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje drugih zemalja, što može biti upotrebljeno protiv Rusije i njenih saveznika.

SAD Rusija zastavice

U članku se takođe navodi da raskid Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (Start 3) može dovesti svet na rub nuklearne katastrofe.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je početkom juna utvrdio osnove državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja, gde se ističe da „Rusija ima u vidu nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, čija je primena krajnja prinudna mera“.

Nova ruska doktrina podrazumeva da Moskva može upotrebiti nuklearno oružje kao odgovor na napad na Rusiju ili njene saveznike korišćenjem nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništavanje, ili u slučaju agresije uz primenu konvencionalnog naoružanja, ukoliko je ugroženo postojanje države.

Ruska strana podvlači da Rusija nikada neće biti inicijator korišćenja nuklearnog oružja.

- Advertisement -
SourceRusija
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti