17.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

RUSIJA PAMTI: Letonija nas optužuje za terorizam, dok se njeni građani bore kao strani plaćenici u Ukrajini

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Odluku o proglašenju Rusije „državom – sponzorom terorizma“ donela je zemlja, čije vlasti otvoreno veličaju nacizam i teroriste iz „Azova“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), dok je poziv na obustavljanje izdavanja viza ruskim državljanima još jedan odraz rusofobije, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

„Odluka Sejma Letonije da ‘proglasi Rusiju državom koja sponzoriše terorizam’, kao i poziv na prestanak izdavanja turističkih viza ruskim državljanima su još jedan odraz rusofobije, koja je odavno postala obeležje letonske spoljne politike“, navodi se u saopštenju.

- Advertisement -

Dodaje se i da je poziv na obustavljanje izdavanja viza Rusima u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da ovakvi potezi predstavljaju kršenje suverene ravnopravnosti država, koja je utvrđena Poveljom Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo smatra da letonski parlamentarci treba da prestanu da se bave provokacijama i da se posvete interesima svoje zemlje i građana.

Ističe se da letonske vlasti „otvoreno veličaju nacizam, podstiču nacističke saučesnike i ohrabruju slanje sopstvenih građana kao plaćenika u Ukrajinu”.

- Advertisement -

Kako je prethodno objavljeno na sajtu letonskog parlamenta, usvojena je izjava u kojoj je Rusija proglašena za državu koja podržava terorizam“, a dejstva protiv stanovništva Ukrajine smatraju se terorizmom.

Poslanici su pozvali zemlje Evropske unije da „odmah prestanu sa izdavanjem turističkih i ulaznih viza“ Rusima i Belorusima. Ova mera se razmatra u kontekstu sedmog paketa evropskih sankcija.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti