27.2 C
Belgrade
nedelja, 15 maja, 2022

Rusija optužila Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini, čime su dodatno pojačane tenzije između dve zemlje koje su počele tvrdnjom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Adolf Hitler ima jevrejsko poreklo.

Vlasti Izraela su juče kritikovale Lavrova, ocenjujući da je njegova tvrdnja, izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom koji je Jevrejin, bila „neoprostiva” laž koja je umanjila užase nacističkog holokausta, prenosi Rojters.

- Advertisement -

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrovljeve komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svetskog rata.

Rusko ministarstvo je u saopštenju navelo da su komentari izraelskog ministra spoljnih poslova Jaira Lapida „antiistorijski” i „u velikoj meri objašnjavaju zašto aktuelna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu”.

Moskva je ponovila Lavrovljevu tvrdnju da jevrejsko poreklo Zelenskog nije sprečilo Ukrajinu da bude pod kontrolom neonacista.

- Advertisement -

„Ne samo da se u Ukrajini antisemitizam u svakodnevnom životu i politici ne zaustavlja, već se i neguje”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Lavrov je svoju tvrdnju izneo na italijanskoj televiziji u nedelju kada su ga pitali zašto Rusija ima stav da treba da „denacifikuje” Ukrajinu, kad je i sam predsednik te zemlje Volodimir Zelenski Jevrejin.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon početka sukoba u februaru, ali je izbegavao direktne kritike Moskve i nije sproveo formalne sankcije ruskim oligarsima, vodeći računa o tome da ne naruši odnose sa Rusijom, moćnim posrednikom u susednoj Siriji.

Međutim, odnosi su postali zategnutiji, a Lapid je prošlog meseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini, navodi britanski servis.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti