RUSIJA ODLUČNA: Ograničenje cene nafte – neprihvatljivo, Moskva će poslovati po tržišnim uslovima

Obavezno pročitajte

Ograničenje cene ruske nafte, koje razmatraju zapadne zemlje, je neprihvatljivo i nosi ogromne rizike jer može dovesti do deficita energenata, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

On je ponovio da Rusija neće isporučivati naftu zemljama po ograničenim cenama, čak i ako joj to bude isplativije.

- Advertisement -

„Imamo prilično čvrst stav, bez obzira na to koja će biti gornja granica cene. Čak i ako bude visoka, to je u principu neprihvatljivo. I dalje ćemo raditi po tržišnim uslovima“, rekao je Novak na IV Rusko-kineskom energetskom biznis forumu.

Istovremeno je upozorio da ograničenje cena može dovesti do deficita energenata.

„Poslednja ograničenja, odnosno odluke o gornjim granicama cena povlače za sobom ogromne rizike za funkcionisanje industrije koje provociraju deficit energenata i deficit ulaganja u industriju, i to ne samo naftnu“, ocenio je Novak.

On je zaključio da su zapadne sankcije protiv isporuka energenata nepromišljene.

Ranije je list „Vol strit džurnal“ saopštio da bi Sjedinjene Američke Države i saveznici mogle da postignu dogovor o ograničenju cene ruske nafte na nivou od 60-70 dolara po barelu. Drugi izvori navode da bi limit mogao da bude postavljen na 70 dolara.

Ruski predsednik Vladimir Putin, komentarišući ideju Zapada da ograniči cenu ruskih energenata, više puta je isticao da Rusija neće ništa izvoziti, ukoliko to bude protivrečno njenim interesima.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu