RUSIJA ODGOVORILA ZAPADU NA OPTUŽBE O NABAVCI IRANSKIH DRONOVA: Apsurd i dezinformacije

Obavezno pročitajte

Optužbe zapadnih zemalja da Iran navodno izvozi svoje bespilotne letelice u Rusiju su još jedna dezinformacija i veštački izgovor za vršenje pritiska na Moskvu i Teheran, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

„Videli smo još jednu rundu dezinformacione kampanje zapadnih delegacija kada su u Savetu bezbednosti pokrenuli pitanje bespilotnih letelica koje Rusija navodno koristi u Ukrajini. Cilj zapadnih kolega je jasan – oni pokušavaju da ubiju dve muve jednim udarcem, koristeći veštački izgovor za vršenje pritiska na Rusiju i Iran“, rekao je Poljanski nakon zatvorenih konsultacija Saveta bezbednosti.

- Advertisement -

Zapadne zemlje, kako je istakao, na taj način pokušavaju da skrenu pažnju međunarodne zajednice sa činjenice da de fakto učestvuju u sukobu u Ukrajini. Sa druge strane, ističe Poljanski, Zapad pokušava da izvrši pritisak na Iran, iznoseći neosnovane optužbe u vezi kršenja rezolucije SB UN 2231.

„Savetu bezbednosti nikada nisu dostavljeni bilo kakvi dokazi. Sve je to apsurd. To su sve neosnovane optužbe“, ocenio je diplomata, istakavši da su bespilotne letelice, koje ruska vojska koristi u Ukrajini, proizvedene u Rusiji.

Rusija će revidirati odnose sa Sekretarijatom UN u slučaju „istrage“
On je dodao da će Moskva preispitati svoju saradnju sa Sekretarijatom UN i generalnim sekretarom organizacije ako budu učestvovali u „istrazi“ povodom optužbi da Iran isporučuje dronove Rusiji.
Pošto situacija sa dronovima, po rečima Poljanskog, ni na koji način nije povezana sa rezolucijom Saveta bezbednosti 2231 o restriktivnim merama protiv Irana, „Sekretarijat UN nema mandat da bilo šta istražuje u vezi sa sprovođenjem rezolucije SB UN 2231“.

„Nadamo se da Sekretarijat i sam generalni sekretar neće ponovo prekršiti odluke Saveta bezbednosti UN i da neće prekoračiti ovlašćenja svog tehničkog mandata i da će se uzdržati od bilo kakvih nezakonitih istraga“, poručio je Poljanski.

Diplomata je konstatovao da tvrdnje Zapada o navodnoj isporuci iranskih dronova Rusiji samo otežavaju pregovarački proces o obnavljanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu