RUSIJA O OKSFORDSKOJ VAKCINI: Pretvara ljude u majmune

Obavezno pročitajte

Rusija i vakcina sa Oksforda

U Rusiji je pokrenuta kampanja diskreditovanja oksfordske vakcine protiv koronavirusa tvrdnjama da suparnička vakcina pretvara ljude u majmune jer koristi genetski materijal šimpanzi.

Rusija, koja je letos registrovala svoju Sputnik V vakcinu protiv korone, sada je po ruskim društvenim mrežama objavila snimke i fotografije koji, navodno, dokazuju da je britanska vakcina opasna.


Na jednoj fotografiji je britanski premijer obrađen u fotošopu tako da izgleda kao jeti sa natpisom “volim moju bigfut vakcinu”.

Na drugoj fotografiji se vidi šimpanza u laboratorijskom odelu farmaceutskog giganta Astra zeneke koji zajedno sa Oksfordom radi na razvoju britanske vakcine.

Američki Ujka Sem u međuvremenu poručuje: “Želim da ti primiš moju majmunsku vakcinu”.

Šef Astra zeneke Paskal Sorio osudio je klevetničku kampanju. “Naučnici u Astra zeneki i u mnogim drugim kompanijama i institucijama širom sveta rade neumorno na razvoju vakcine i tretmana kako bi se pobedio ovaj virus. Na kraju krajeva, nezavisni eksperti i regulativna tela su ti koji će odlučiti da li je vakcina bezbedna i efikasna. Dezinformacije su jasan rizik po javno zdravlje”, rekao je on Tajmu.

Istovremeno, lekar Hilari Džons rekao je britanskim medijima da su pokušaji dezinformacije “smešni i sramotni”.

“Oksford ima veoma pouzdan tim. Tamo je tokom Drugog svetskog rata penicilin proizvođen. Oksford ima fantastičnu reputaciju i pažljivo rade na ovome i mislim da je smešno i sramotno to što Rusi tvrde da vakcina dolazi od DNK materijala šimpanzi, rekao je on.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu