RUSIJA: Nepromišljene mere dovešće do novih eskalacija i sukoba

Obavezno pročitajte

 Ruske vlasti su danas osudile meru tri evropske zemlje koje su pokrenule mehanizam reševanja spora predvidjen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je ta odluka „nepromišljena“ i „duboko razočaravajuća“.

- Advertisement -

„Ne isključujemo da će te nepromišljene mere Evropljana dovesti do nove eskalacije tenzija oko iranskog nuklearnog sporazuma i onemogućiti njegovu primenu u okvirima koji su prvobitno dogovoreni“, navodi se u saopštenju.

Tri evropske zemlje koje su potpisale medjunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana – Francuska, Velika Britanija i Nemačka, pokrenule su mehanizam reševanja spora predvidjen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su danas šefovi diplomatija tri zemlje.

„Naše tri zemlje se tim postupkom ne pridružuju kampanji maksimalnog pritiska na Iran“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara, aludirajući da Evropa ne želi da se pridruži politici američkih sankcija.

Pokretanje mehanizma rešavanja spora, kojim je Pariz pretio nekoliko nedelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu.

Iranske vlasti su odmah reagovale i upozorile Berlin, London i Pariz na posledice njihove odluke.

„Naravno, ako Evropljani žele da zloupotrebe (tu proceduru), treba takodje da budu spremni na posledice o kojima su već obavešteni“, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvodjenje sankcija.

Iranske vlasti su tada navele da nisu u obavezi da ograniče broj centrifuga koje se koriste za proizvodnju nuklearnog goriva. Dodale su da ostaju „privržene dogovoru“ odbacujući američki poziv da odustanu od sporazuma. Pored evropskih zemalja, potpisnice sporazuma su Kina i Rusija.

Evropljani strahuju da bi odustajanje od nuklearnog sporazuma predstavljalo pretnju celom regionu.

SourceBeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

PANIKA NA PODGORIČKOM AERODROMU.

Danas se na podgoričkom aerodromu odigrala scena koja može parirati gotovo svim holivudskim akcionim hit filmovima. Naime, pilot poljske...

Još priča na sličnu temu