26.5 C
Belgrade
nedelja, 14 avgusta, 2022

RUSIJA KONTROLIŠE CEO LUGANSK: Ukrajina objavila spisak zahteva za primirje

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Razvoj događaja:

Britanski obaveštajci: Rusi će sad se prebaciti na okupaciju Donjecka

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izveštaj svojih vojnih obaveštajaca.

- Advertisement -

U izveštju se navodi da će ruske trupe sada, „gotovo sigurno“ prebaciti na pokušaj osvajanja Donjecke oblasti. Veliki deo Donjecka je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga.

08:09

Rusija pojačala snage u Crnom moru još jednom podmornicom

Rusija je pojačala svoje snage u Crnom moru još jednom podmornicom, saopštila je danas ukrajinska Operativna komanda Jug.

- Advertisement -

07:52

EIB: Obnovu Ukrajine finansirati osnivanjem finda kao za kovid

Evropska investiciona banka (EIB), kreditni ogranak Evropske unije, predlaže da finansijska struktura koja je pre korišćena za pomoć tokom pandemije kovid-19, bude model za finansiranje obnove Ukrajine u iznosu do 100 milijardi evra (104,3 milijarde dolara), prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

07:33

Podoljak odgovorio Peskovu: Ovo su uslovi Ukrajine

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrjaine Mihail Podoljak izneo je spisak zahteva za nastavak pregovora sa Rusijom, nakon što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Kijev, da bi sklopio mir, morati da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske oblasti.

Podoljak je sinoć na svom Tviter nalogu naveo da su ti uslovi trenutni prekid vatre, povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, povratak kidnapovanih građana, ekstradicija ratnih zločinaca, mehanizam reparacije i priznavanje suverenih prava Ukrajine.

07:32

Ukrajina: Ruske snage pripremaju ofanzivu na Slavjansk

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se ruske snage konsoliduju u Lisičansku i da pripremaju ofanzivu u pravcu Slavjanska. Navedeno je da su ruske trupe u pravcu Kramatorska izvršile artiljerijsku pripremu i prešle reku Severski Donjec, prenosi Unian.

07:19

Lideri se okupljaju da razrade „Maršalov plan““ za obnovu Ukrajine

Lideri iz desetina zemalja, međunarodnih organizacija i privatnog sektora trebalo bi da se okupe danas u Švajcarskoj kako bi predstavili „Maršalov plan“ za obnovu ratom razorene Ukrajine. 

Foto:Srdan Kosović/Vijesti.me

Procenjuje se da je više od 120.000 domova u Ukrajini uništeno tokom ruske invazije. Obim rekonstrukcije zavisiće od ishoda i dužine rata, kao i od toga da li će istočna Ukrajina – gde su bila najgora razaranja – biti vraćena Kijevu ili će ostati u ruskim rukama.

Cena rata se procenjuje na 1.000.000.000.000 dolara ako potraje do kraja godine. Međunarodni monetarni fond procenio je jaz u platnom bilansu Ukrajine do juna na otprilike 14,3 milijarde evra (15 milijardi dolara).

07:15

Rusija preuzela kontrolu nad Luganskom

Rusija je saopštila da kontroliše Lugansku oblast na istoku zemlje nakon što je preuzela grad Lisičansk, poslednji grad u tom regionu koji je bio pod kontrolom Ukrajine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u nedelju Vladimiru Putinu da su njihove snage uspostavile „potpunu kontrolu“ nad Lisičanskom i nekoliko obližnjih naselja, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Ukrajinska vojna komanda potvrdila je u nedelju uveče da su njene trupe bile prinuđene da se povuku iz grada, rekavši da bi u suprotnom bilo „fatalnih posledica“.

„Da bi se sačuvali životi ukrajinskih branilaca, doneta je odluka o povlačenju“, navedeno je.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti