RUSIJA: Granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je čin nuklearnog terorizma

Obavezno pročitajte

Ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je čin nuklearnog terorizma, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Ivan Nečajev.

- Advertisement -

„Ukrajinska vojska je poslednjih dana nekoliko puta granatirala teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane što predstavlja čin nuklearnog terorizma. Takve akcije kijevskog režima mogu dovesti do katastrofe koja bi po razmerama mogla da nadmaši posledice havarije nuklearne elektrane u Černobilju“, rekao je Nečajev.

On je podsetio da je Rusija inicirala sednicu Savet bezbednosti UN zbog ukrajinskog granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane. Moskva očekuje, da će međunarodne strukture posvetiti dovoljno pažnje situaciji, naglasio je Nečajev.

„Zona delovanja radijacije se može osetiti ne samo u Ukrajini, Rusiji, Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, već i na teritorijama evropskih zemalja ugrožavajući milione života“, zaključio je on.

Ranije je šef saveta administracije regiona Vladimir Rogov izjavio da su ruski PVO sistemi odbili napade ukrajinskih raketa i dronova na Zaporošku nuklearnu elektranu i grad Energodar.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu