Rusija blokirala BBC, Glas Amerike, RSE, Dojče vele…

1
59

Kako prenosi Sputnjik, sajtovi medija „Glas Amerike“, „BBC““, „Dojče Vele“, „Meduza“, „Radio slobodna Evropa/Radio sloboda“, kao i brojni drugi informacioni resursi i njihovi projekti blokirani su „zbog sistemskog širenja dezinformacija o specijalnoj operaciji u Ukrajini“. Ruski mediji napad na Ukrajnu ne zovu rat, nego specijalna operacija.
Ruski državni mediji navode da je odluku o blokadi zapadnih medija saopštila Federalna služba za nadzor u oblasti veza, informacionih tehnologija i medija – Roskomnadzor.

Kako se precizira, osnova za ograničavanje pristupa navedenim resursima na teritoriji Rusije bilo je namerno plasiranje informacionih materijala koji sadrže lažne informacije o suštini specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, njenom obliku, načinima izvođenja borbenih dejstava (napadi na civilno stanovništvo i objekte civilne infrastrukture), kvantitativnim gubicima među Oružanim snagama Rusije i žrtvama među civilima.

U saopštenju se dodaje da je Roskomnadzor ograničio pristup brojnim brojnim informacionim resursima u vlasništvu stranih medija, uključujući i one koji su u Rusiji proglašeni za strane agente.

Podsetimo da je u Sputnjik, RT i drugi državni ruski mediji preoteklih dana zarbanjeni u velikom delu zapadnih zemalja, odnosno blokiran je pristup njihovim sajtvoima preko interneta, a njihove strane su blokirali Gooogle i druge velike informatičke kompanije. Zabrane su donete zbog, kako se uglavnom tumači, sprečavanja širenja dezinformacije o ratu u Ukrajni koji dolazi iz ruskih medija.

Ostavite komentar