22.9 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

RUSI PRESEKLI PUT LISIČANSK- SEVERSK: Opkoljeno pet hiljada ukrajinskih vojnika

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ruske trupe nastavljaju napredovanje u Luganskoj oblasti kod Lisičanska i Severodonjecka. „Jedinice Luganske Narodne Republike u ovom trenutku kontrolišu jedini put koji povezuje Seversk i Lisičansk,“ izjavio je Rodion Mirošnik, ambasador LNR u Rusiji, prenosi agencija RIA Novosti.

„Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad jedinim putem od Severska do Lisičanska. Ukrajinska formacija od pet do sedam hiljada ukrajinskih militanata u Lisičansku je sada odsečena od snabdevanja”, napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

- Advertisement -

Snage Luganske Narodne Republike vode borbe u južnim predgrađima Lisičanska.

Kako izveštava reporter Sputnjika, nakon što su blokirale ukrajinske jedinice u mestima Gorsko i Zoloto, snage LNR nastavljaju ofanzivu ka južnim predgrađima Lisičanska.

Prema njihovim procenama Severodonjeck i Lisičansk će najdalje za nedelju dana biti pod blokadom snaga LNR.

- Advertisement -

U Severodonjecku ukrajinske snage pretrpele su teže gubitke i povlače se ka Lisičansku, a u Svjatogorsku, koji se nalazi zapadno od Severodonjecka, ukrajinska vojska je izgubila kontrolu nad većim delom grada, navodi agencija RIA Novosti.

Ruske snage zauzele su još dva naselja u oblasti Luganska – Loskutovku i Rej-Aleksandrovku, južno od Lisičanska, gde je trenutno žarište ruske ofanzive u regionu, saopštio je je načelnik Luganske oblasti Sergij Gajdaj.

On je naveo da ukrajinske snage nastavljaju odbranu Severodonjecka i obližnih sela Zolote i Vovčojrovka.

Narodna milicija DNR saopštila je da u poslednja 24 sata uništila kompletnu bateriju sistema „Grad“, haubicu M-777 i likvidirala više od 20 pripadnika ukrajinskih snaga.

U gradu Rubežno uništen je silos za žito nakon što je na njega pucala ukrajinska artiljerija iz pravca Lisičanska, javlja reporter Sputnjika sa lica mesta. Silos radi od 2020. godine i ima kapacitet 30.000 tona žita.

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da su ukrajinske snage od 24. februara gađale ovaj grad u 4.200 puta, i da je tokom tih granatiranja poginulo 28 ljudi. Gorlovka se nalazi na 50 kilometara severno od Donjecka i od 2014. godine je pod kontrolom DNR.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti