28.4 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

RUSI POKAZALI KO JE GLAVNI: Komandant „Azova” izveden iz fabrike u oklopnom vozilu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinoć da je kombinat Azovstalj u Marijupolju potpuno oslobođen i da je ministar odbrane Sergej Šojgu o tome obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina,javile su agencije. U saopštenju se navodi da je Šojgu obavestio Putina o „potpunom oslobađanju Marijupolja od ukrajinskih militanata”.

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad podzemnim objektima fabrike, prenosi RIA Novosti.

- Advertisement -

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov naveo je da je od 16. maja 2.439 pripadnika puka „Azov” i drugih ukrajinskih snaga, koji su bili blokirani na teritoriji fabrike Azovstalj, položilo oružje i predalo se. Dodao je da se poslednja grupa od 531 pripadnika ukrajinskih snaga predala juče.

Ministarstvo dodaje da je komandant „Azova” iz razloga bezbednosti i da bi bila izbegnuta odmazda lokalnog stanovništva zbog, kako je navedeno, brojnih zločina, izveden sa teritorije fabrike u specijalnom oklopnom vozilu.

„Ukrajinske snage napreduju u oslobađanju regije Harkov, ali u Donbasu okupatori pokušavaju da izvrše još veći pritisak.” Ovako je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski počeo video-obraćanje iz Kijeva, a potom dodao da je Rusija sravnila region sa zemljom. Zaključio je da je tamo pakao i da to nije preterivanje. Zelenski je naglasio da traje brutalno i apsolutno besmisleno bombardovanje Severodonjecka, gde samo u jednom danu ima 12 ubijenih i na desetine ranjenih.

- Advertisement -

„Sve ovo nema i ne može imati nikakvo vojno objašnjenje. Ovo je smišljen i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca, uništi što više kuća, objekata i preduzeća”, optužio je Zelenski Rusiju, koju smatra za terorističku državu i traži da je tako okarakteriše i međunarodna zajednica. Ukrajina saopštava i da su ruske snage pokrenule kontranapade oko Harkova i da je od 24. februara ubijeno 28.700 vojnika, kao i da je u granatiranju istočnog regiona Lugansk juče ubijeno 13 civila. Regionalni guverner Sergej Gajdaj objavio je fotografije masovnog uništenja u gradu Rubižnju upoređujući ga s Mariupoljom. Rekao je da je Rubižnje potpuno uništen i da se groblja civila nalaze u dvorištima.

A ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da ruska vojska s jedinicama narodne milicije DNR i LNR proširuje kontrolu nad teritorijom Donbasa i da je oslobađanje Luganska pri kraju. Šojgu je upozorio da u zoni odgovornosti u zapadnom vojnom okrugu, misleći na proces pristupanja Finske i Švedske NATO-u, raste napetost i da Rusija preduzima intenzivne mere da se tome suprotstavi. Naveo je da SAD i NATO povećavaju razmere operativne i borbene pripreme u blizini ruskih granica i da u seriji vojnih vežbi učestvuje više od 40.000 vojnika, zbog čega će do kraja godine u zapadnom vojnom okrugu biti formirano 12 novih vojnih jedinica i odreda.

Šojgu kaže i da se predalo skoro 2.000 ukrajinskih vojnika iz „Azovstalja”. Šest autobusa sa zarobljenicima stiglo je u noći između četvrtka i petka u bivšu kažnjeničku koloniju u gradu Olenivki pored glavnog grada separatističke narodne republike Donjeck, koja sada obuhvata i Mariupolj. Tas prenosi da je šef DNR Denis Pušilin rekao: „Neka se predaju, neka žive, neka se pošteno suoče s optužbama za sve svoje zločine”.

Da su civili i teško ranjeni borci evakuisani potvrdio je u video-obraćanju i komandant puka „Azov”, koji se i dalje nalazi u „Azovstalju”. Svjatoslav Palamar dodao je da on i ostali komandanti ostaju i da je u toku specijalna operacija čije detalje neće da otkriva.

A nakon što je su priznale veliki poraz u Mariupolju, vlasti u Kijevu su upozorile da Moskva planira lažni referendum o nezavisnosti u Hersonu, ali i u drugim mestima. Tim povodom Volodimir Saldo, guverner Hersona koga je postavila Rusija, juče je na „Telegramu” objavio da će taj region biti Hersonska regija Ruske Federacije. Saldo je naveo da će ovaj grad uskoro biti potpuno integrisan u Rusiju, a potom je njegov zamenik pojasnio da će građani moći da podnesu zahtev za rusko državljanstvo čim se stabilizuje situacija, što će se, po njihovim procenama, desiti u narednih nekoliko sedmica.

Međutim, za Kijev nema stabilizacije, ali ni kompromisa s Moskvom, jer, kažu, jedina opcija za pomirenje leži u kapitulaciji Rusije, povlačenju trupa i razgovoru o odšteti. Dok ukrajinske vlasti govore o kapitulaciji Rusije, a NATO o tome da se situacija na terenu promenila u korist Ukrajine, „Njujork tajms” govori o ratnim zločinima. List izveštava da je Buča prošla kroz pakao, otkrivajući nove video-dokaze za koje navodi da povezuju ruske vojnike s pogubljenjem osam zarobljenika 4. marta. Svedočenja i video-snimci do kojih je došao američki list navodno pokazuju kako su ruski padobranci pogubili ukrajinske muškarce. Naime, dok su se ruske snage povlačile iz regiona oko Kijeva pojavile su se fotografije tela mrtvih civila na ulicama. U Buči, predgrađu glavnog grada, pronađeni su ubijeni meštani vezanih ruku, što je podstaklo pozive da se protiv Rusije pokrene tužba za ratne zločine. Moskva je u nekoliko navrata demantovala ove optužbe.

Duma podiže starosnu granicu za sklapanje ugovora s vojskom

Donji dom ruskog parlamenta razmotriće mogućnost da Rusima starijim od 40 godina i strancima starijim od 30 godina dozvoli da potpišu ugovor s njenom vojskom, saopšteno je juče na sajtu Državne dume.

„Za upotrebu i rukovanje visokopreciznim naoružanjem i vojnom opremom potrebni su visokostručni ljudi, a iskustvo pokazuje da oni to postaju između svoje 40. i 45. godine”, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ranije su samo Rusi od 18 do 40 godina i stranci od 18 do 30 godina mogli da sklope prvi ugovor s ruskom vojskom. Duma je saopštila da će planirana inicijativa olakšati i zapošljavanje civilnih medicinara, inženjera i specijalista za vojne operacije i komunikacije, navodi britanska agencija.

Putin: Broj sajber napada na Rusiju u porastu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da se broj sajber napada stranih državnih struktura na Rusiju višestruko povećao i da Rusija mora da pojača svoju sajber odbranu smanjenjem upotrebe stranog softvera i hardvera. Vrše se ciljani pokušaji da se onesposobe internet resursi kritične informacione infrastrukture Rusije, kazao je Putin i naveo da su na meti bili mediji i finansijske institucije.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti