10.5 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

MERKELOVA DIGLA RUKE: Vučiću gori pod nogama

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sa novom metodologijom procesa proširenja EU, u kojoj su vladavina prava i reforme povezane sa finansijskom pomoći iz Brisela, mogla bi da svanu teška vremena za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je do sada uspevao da maše zastavom EU tvrdeći da se zalaže za integracije u isto vreme podrivajući demokratiju, vladavinu zakona i slobodu medija, ukazala je nemačka analitičarka Johana Dajmel.

U intervjuu za Glas Amerike (VoA) Dajmel je rekla da Kina i Rusija sigurno nisu alternative EU.

Prema njenim rečima, Rusija Srbiji u oblasti spoljne politike nudi podršku, posebno u Savetu bezbednosti UN i predstavlja pogodnost u pregovorima sa Briselom i Vašingtonom dok Kina, sa sa druge strane, donosi brz novac i infrastrukturu za nadzorne sisteme koji odgovaraju autokrati Vučiću.

“Kina i Rusija dodatno koriste i situaciju razbuktale pandemije. Upuštaju se u mudru geopolitiku isporukama vakcina u Srbiju. To donosi naklonost Vučiću, ali i Moskvi i Pekingu u Srbiji i regionu. S druge strane, doprinosi značajnom gubitku imidža EU, kako zbog trenutne situacije sa vakcinama, tako i u vezi sa proširenjem EU”, rekla je Dajmel.

VUCIC,
- Advertisement -

Podsetivši na činjenicu da je Severnu Makedoniju u otvaranju pregovora sa EU “ponovo osujetila država članica”, Dajmel je navela da to utiče na ukupan osećaj u regionu i gura ga dalje u naručje Rusije i Kine.

“Imidž EU u Srbiji i regionu je loš, mada Unija obezbeđuje 3,3 milijarde evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana (više od 186 miliona za Srbiju) kako bi se izborile sa krizom koju je uzrokovao koronavirus”, podvukla je nemačka analitičarka.

Prema njenim rečima, postaje očigledno da se unutar Evropske unije ruši temelj vrednosti zajednice, a pojedinačni nacionalni interesi, dobijaju na značaju.

- Advertisement -

“To se, na primer, odnosi na Viktora Orbana u Mađarskoj, koji sve intenzivnije sprovodi neslobodnu vladavinu po ugledu na Vladimira Putina, dok EU u celini ne može da reaguje protiv toga. Isto tako, već duži niz godina gledamo kako predsednik Vučić u Srbiji učvršćuje svoju autokratiju. Za mene su ćutanje i nedostatak podrške masovnim i višemesečnim protestima u Srbiji protiv urušavanja demokratije i kontrole medija bili potpuno neshvatljivi i neprihvatljivi”, istakla jeDajmel.

Ona je međutim dodala da deluje da se sada “događa nekakav vid promene”.

“Izgleda da zaštitnička ruka Angele Merkel, koja je predugo čuvala Vučića u nemačkim konzervativnim krugovima, više ne deluje tako snažno”, rekla je.

“Vučić postaje nervozan. Postupak Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu protiv mađarske stranke Fides, koji se završio njenim istupanjem iz frakcije EPP-a, pokazuje da je konačno pređena granica tolerancije. Sigurna sam da će Vučić na to obratiti pažnju”, istakla je Dajmel, koja ne veruje da većina država članica EU predsednika Srbije smatra pouzdanim partnerom koji poštuje demokratske principe vladavine.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti