RUKA PRAVDE ĆE GA STIĆI: Počinje suđenje Hrvatu kog su Rusi ulovili kod Marijupolja

Obavezno pročitajte

ZAGREB – Počinje suđenje Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojeg su ruske snage zarobile početkom maja blizu Marijupolja.

Njemu će suditi sud samoproglašene Narodne Republike Donjeck, i to za učestvovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za šta su predviđene kazne doživotnog zatvora i smrtna kazna, piše hrvatski portal Dnevnik.

- Advertisement -

Hrvatski advokat Luka Mišetić kaže da Narodna Republika Donjeck, bez obzira što nije međunarodno priznata, mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo.

„Oni moraju tog Hrvata da tretiraju u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Mišetić u razgovoru za Dnevnik.

Nema sumnje, kaže Mišetić, da će i suđenje i presuda biti u svrhu ratne propagande, ali bi u svemu važnu ulogu mogla imati i pragmatičnost.

„Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična. Oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmenu u budućnosti nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i suđeno im je u Ukrajini“, naveo je Mišetić.

Portal podseća da je isti sud sudio jednom Marokancu i dvojici Britanaca, koji su se takođe borili u ukrajinskoj vojsci, dosudio im je smrtnu kaznu, koja još nije izvršena.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu