Rudar iz Aleksinca: Kolege ćute jer se plaše

Obavezno pročitajte

Rudar rudnika „Soko“ kod Aleksinca Nebojša Stanojević izjavio je da je izabrao da ne ćuti i da ne želi da se njegovih osam kolega koji su prošle godine poginuli u tom rudniku zaborave, dodajući da drugi ćute jer se plaše za posao.

– Al’ ja biram da ne ćutim, neću da zaboravimo naše kolege, njih osmoro koji su poginuli, a da niko nije kriv. Kako, bre, niko nije kriv, a ljudi nema? A znali su da se povećava nivo metana danima. Druge moje kolege, sve dobri ljudi, al’ ćute, plaše se za posao. To, ako progovoriš, ne samo ti, već i svi tvoji ostaju bez posla – rekao je Stanojević za nedeljnik NIN.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, dogodila se ta nesreća u rudniku 1. aprila 2022. godine, nakon toga i dva masovna ubistva u Beogradu i Mladenovcu 3. i 4. maja ove godine, a da za sve to „niko nije kriv“.

– Osuđuju svi, ali ćute i znaju svi ko je kriv. Svi znaju da su to ovi na vlasti. Ćute svi, al’ misle isto. Znaju svi celokupnu situaciju u društvu i odakle to potiče. I nije naša nesreća od juče, ovo je vrh svega što je prethodilo. Kakva, bre, demokratija? Pa oni ucenjuju ljude, prete otkazom ako rudari, ej ta snaga, ćute i idu na mitinge. Šta će. I ja sam bio… Ako ne odeš – otkaz – naveo je Stanojević.

Nesreća u rudniku Nesreća u rudniku „Soko“ FOTO: ATAImages

Naveo je da se proboj metana u rudniku očekivao danima, ali da je na rukovodstvo Sokobanje vršen ogroman pritisak iz Resavice da se radovi nastave.

– Ono što se krilo je da je na rukovodstvo Sokobanje vršen ogroman pritisak iz Resavice i da su traženi metraža i ugalj, i da su morali da narede iskopavanje uprkos svim upozorenjima – kazao je rudar.

Dodao je da se „odlično zna“ ko je odgovoran krivac, ali da „država stoji iza toga“.

– Nova ministarka Dubravka Đedović je dolazila posle nesreće u Sokobanju, a sada niko više i ne priča o toj nesreći, niti da krivci treba da odgovaraju. Niti iko razmišlja kako se osećaju te porodice, niti ih obilaze“, rekao je Stanojević.

SourceNIN

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kraj zapadnog sna: Niko u svetu ne može da mu parira

Uprkos nadama i prognozama Zapada da će specijalna vojna operacija u Ukrajini devastirati ruski narod i svrgnuti Putina sa...

Još priča na sličnu temu