18.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

RTS NIJE HTEO DA PRIKAŽE: Humano srce R. Srpske za braću Srbe na Kosovu! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Beogradu je 25. novembra promovisana knjiga „Humano srce Srpske“, autora Slavka Basare, koja predstavlja dragocjen dokument i svjedočanstvo o humanosti koju su građani Republike Srpske posredstvom banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iskazali prema svojim sunarodnicima na Kosmetu.

Generalni sekretar Pokreta za KiM u Srbiji Radomir Rojević naveo je da su u knjizi kroz 1.500 fotografija i 150 stranica teksta prikazane aktivnosti Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i kako su humana srca građana Srpske godinama kucala, pomagala i bila uz svoje sunarodnike u južnoj sprskoj pokrajini.

On je naveo da je predsjednik Odbora Milorad Arlov, kome su prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju, za 13 godina tamo bio 133 puta, a da je pomoć Odbora došla u svaki srpski dom, da je svako djete u južnoj srpskoj pokrajini obradovano paketićem iz Republike Srpske, da je više od 4.000 mališana ljetovalo kod svojih vršnjaka u Srpskoj, te da su pomagane svetinje.

- Advertisement -

„Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji i Republika Srpska su iskazali i iskazuju ljubav i podršku bez presedana“, rekao je Rojević.

Basara je naveo da knjiga obuhvata period od 2008. godine, kada su članovi Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, zajedno sa veteranima Fudbalskog kluba „Vrbas“ iz Banjaluke, otišli na prijateljsku utakmicu sa veteranima „Trepče“ da fudbalom brane Srbe od onoga što su albanski secesionisti htjeli da urade nekoliko mjeseci prije toga jednostrano proglašavajući nezavisno Kosovo.

„Otišli smo da branimo našu južnu pokrajinu i od tada se zakotrljala jedna priča koja traje 13 godina i nadamo se da će trajati još dugo“, rekao je Basara.

- Advertisement -

Predsjednik Odbora Milorad Arlov rekao je da je Kosovo i Metohija najranjiviji dio Srbije i srpskog naroda, a da Republika Srpska najbolje razumije srpski narod na Kosovu i Metohiji.

„Mi Srbi preko Drine prošli smo mnogo toga teškoga i stvorili smo Republiku Srpsku, nešto što je navrednije poslije Prvog srpskog ustanka, a ja kao čovjek izuzetno volim i cijenim Kosovo i Metohiju“, rekao je Arlov i dodao da ga posebno fascinira zrelost tamošnje djece koja su i sadašnjost i budućnost Kosova.

Arlov je naveo da je knjiga „Humano srce Srpske“ nastala ne da bi se neko hvalio, nego da bi se vidjelo koliko je humano „ono djete iz Republike Srpske kad daje jednu, dvije ili pet KM za pomoć svojim vršnjacima na Kosmetu svake godine“.

„Imamo velike projekte, posebno projekat Podrži me za izgradnju dnevnog centra, koji smo nazvali 9. januar, koji treba da završimo uskoro. U holu tog centra biće ispisano ime svakog donatora i onog koji je uplatio 10 i onog koji je dao 30.000 KM. Biće poseban spisak djece koja i sada u ovim danima skupljaju novac za gradnju dnevnog centra, ali i za paketiće vršnjacima“, rekao je Arlov.

On je zahvalio zbog prilike da predstavi rad Odbora u Beogradu i rekao da Odbor ima veliku podršku kabineta predsjednika Republike Srpske i Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti