10.8 C
Belgrade
petak, 24 septembra, 2021

ROKAJ: Bajden rešio da vakciniše dve trećine američkih radnika! Sindikati se digli!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik SAD Džo Bajden izložio je agresivan i ambiciozan plan vakcinacije dve trećine američkih radnika, među kojima su zaposleni u privatnom sektoru, ali i ogromna većina zaposlenih u federalnim organima, koji bi mogli da se suoče i sa disciplinskim merama ako odbiju cepljenje, prenosi „Njujork tajms“. Prema prvim procenama, ova dramatična odluka će se odnositi na oko 100 miliona Amerikanaca.

Ove opširne mere predstavljaju dosad najveći potez Bajdenove administracije u pravcu suzbijana pandemije koronavirusa, piše „Njujork tajms“.

Prema ocenama ovog lista, Bajdenova odluka dotaći će gotovo svaki aspekt američkog društva. Odluka je i odraz Bajdenove frustracije zbog činjenice da oko 80 miliona Amerikanaca koji mogu da se vakcinišu to još uvek nisu uradili.

- Advertisement -

„Zaštitićemo vakcinisane radnike od onih koji još uvek nisu vakcinisani“, rekao je Bajden u govoru.

Prema ovoj odluci, svi poslodavci sa više od 100 zaposlenih moraće da vakcinišu svoje radnike, ili da ih podvrgnu testiranju na koronavirus na nedeljnom nivou.

Ako radnici odbiju da se vakcinišu, biće suočeni sa „standardnom procedurom u ljudskim resursima“, rekla je glasnogovornica Bele kuće Džejn Saki.

- Advertisement -

Sindikati su već najavili da će se buniti zbog ove odluke.

Bajden je takođe rekao da će vakcinacija biti tražena od zdravstvenih radnika koji prihvataju jedno od dva tipa zdavstvenih osiguranja – Mediker ili Medikejd – kao i za sve vladine zaposlene i ugovorce i još neke kategorije.

ROKAJ: Bajden rešio da vakciniše dve trećine američkih radnika! Sindikati se digli! 1
Džo Bajden Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Nova obavezna vakcinacija deo je strategije Bele kuće od šest koraka u borbi protiv delta soja korona virusa, strategije u koju je uključeno i davanje treće, buster doze, sa ciljem da se spreči povećan broj slučajeva, hospitalizacija i smrti od kovida.

Šest koraka čine vakcinisanje nevakcinsanih, pojačana zaštita za vakcinisane, držanje škola otvorenim i bezbednim, povećan broj testova i zahtevanje maski, zaštita ekonomskog oporavka i povećanje zdravstvene pomoći za osobe koje imaju kovid.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti