ROJTERS: Bela kuća strahuje od poraza demokrata na izborima za Kongres

Obavezno pročitajte

Bela kuća sve više strahuje da bi na izborima 8. novembra, koji se organizuju na polovini aktuelnog predsedničkog mandata, demokrate mogle da izgube kontrolu nad oba doma Kongresa, prenosi Rojters.

Nedavne ankete pokazuju da su demokrate koje su svojevremeno imale osetnu prednost u nekim izborima za Senat sada „na ivici“, prenosi Rojters.

- Advertisement -

Navodi se da se prema tim istraživanjima Predstavnički dom jasno okreće ka republikancima, iako su predsednik SAD Džozef Bajden i neki savetnici ranije ove godine predviđali da bi demokrate mogle da ga zadrže.

Predviđa se da bi gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kongresa duboko oblikovao naredne dve godine mandata Bajdena, pri čemu se očekuje da republikanci blokiraju zakone poput onih o abortusu i policiji, koji su prioritet aktuelnog demokratskog predsednika.

Dodaje se da se, s druge strane, od republikanaca očekuje da pokrenu istrage „o enormnom trošenju vlasti Demokratske stranke i poslovnim odnosima“ i privatnom životu predsednikovog sina Hantera, a neki poslanici se nadaju da će opozvati Bajdena, članove njegovog kabineta ili potpredsednicu Kamalu Haris.

Bajden je u maju predvideo da će njegove kolege demokrate ostvariti uspeh i u Predstavničkom domu i u Senatu, ali je prošle nedelje priznao da se trka zaoštrila, navodi Rojters. On se ipak nada da će se situacija promeniti i da će demokrate imati šanse na izborima 8. novembra, prenosi Rojters.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu