RODOLJUBLJE I HRIŠĆANSKI PLAN: I u Srbiji pada da osveži

Obavezno pročitajte

Srbija i novi plan

Pokret Dveri predstavio je svoj novi politički proglas „Promena sistema – sigurnost za sve“ u pet tačaka koji je najavljen kao „novi iskorak u daljem samostalnom delovanju tog pokreta do sledećih izbora koji će biti moderan i dinamičan glas političkog konzervativizma i hrišćanske demokratije“.

Uz poziv svakom građaninu da se vrati u politiku „jer demokratija više ne funkcioniše“, lider Dveri Boško Obradović naveo je da su tačke proglasa: „ti odlučuješ – obnova demokratije, ti kontrolišeš – pravna odgovornsot, ti čuvaš – za zeleni patriotizam i novo selo, ti živiš – za novi grad po meri čoveka i porodice i ti ostaješ – ovo je zemlja za svu našu decu“.

srbij,
- Advertisement -

Obradović je rekao da je proglas poziv na promenu političkog sistema, odnosno prelazak na participativnu demokratiju u kojoj poslanici biti „narodni, a ne partijski“.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković istakla je da se donošenje odluka mora vratiti u ruke građana tako što će biti favorizovani oblici neposredne demokratije, referendumi i narodne inicijative.

Ona je navela da je neophodno i uvođenje direktne digitalne demokratije koji će omogućiti „pravi narodni forum“ i naglasila da je to način da se „pasivizirani građani“ vrate politici i da shvate da je ona „uslov njihovog opstanka“ u Srbiji.

Srbija i rodoljubiva strategija

Potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević rekao je da rodoljubiva strategija sela tog pokreta podrazumeva da nije samo populističko pitanje ostanak mladih na selu, da je potreban održivi razvoj srpskog sela, i da mladim bračnim parovima treba subvencionisati ostanak na selu.

Osim toga, naveo je Jakovljević, potrebna je zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje i sprečavanje nekontrolisanog uvoza, a ništa manje važno je i da srpski seljak koja mu je zagarantovana minimalna cena proizvoda.

Članica Predsedništva Dveri Maja Mitić rekla je da pravosuđe u Srbiji mora postati zaštitnik interesa građana, „a ne vlasti“, i istakla da običan čovek ne doživljava da sud sudi u njegovo ime, kao i da građani smatraju da nema pravde na sudovima.

Ona je podsetila i da narod ne bira direktno sudije i da oni od građana ne dobijaju legitimitet, naglasivši da u Srbiji nosioci političke moći vrše nedozvoljen uticaj na sudove „svakodnevno govoreći kako bi trebalo da izgleda neka presuda“.

Mitić je rekla da su Srbiji potrebni novi mehanizmi za ostvarenje pravde i navela da će Dveri predložiti uvođenje novog krivičnog dela – nezakonitog bogaćenja, pomoću koga će moći da budu procesuirani svi koji za kratko vreme uvećaju svoju imovinu nezakonitim radnjama.

Ona je rekla i da zakonodavstvu nedostaje zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine i naglasila da Dveri neće odustati od lustracije koja će „rešiti problem korumpiranog sistema u kom decenijama figuriraju jedna ista struktura političara i funkcionera“.

Predsednica gradske organizacije Dveri Radmila Vasić rekla je kako taj pokret želi da stvori „novi grad, po meri čoveka i porodice, zeleni grad, grad mladih i grad socijalne pravde i sigurnosti, o kome odlučuju oni koji u njemu žive“.

Ona je istakla da „novi srpski moderni grad mora biti porodični grad, pun dece i grad kulture, zdravlja, sporta, zdravih stilova života i zdrave hrane“.

Ostavite komentar

Najnovije objave

FILMSKI DEBI AKADEMIKA MRĐANA BAJIĆA

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mrđan Bajić, inače jedna od najvećih uzdanica odlazećeg predsednika SANU Vladimira...

Još priča na sličnu temu