4.6 C
Belgrade
četvrtak, 22 oktobra, 2020

RODOLJUBLJE I HRIŠĆANSKI PLAN: I u Srbiji pada da osveži

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Srbija i novi plan

Pokret Dveri predstavio je svoj novi politički proglas „Promena sistema – sigurnost za sve“ u pet tačaka koji je najavljen kao „novi iskorak u daljem samostalnom delovanju tog pokreta do sledećih izbora koji će biti moderan i dinamičan glas političkog konzervativizma i hrišćanske demokratije“.

Uz poziv svakom građaninu da se vrati u politiku „jer demokratija više ne funkcioniše“, lider Dveri Boško Obradović naveo je da su tačke proglasa: „ti odlučuješ – obnova demokratije, ti kontrolišeš – pravna odgovornsot, ti čuvaš – za zeleni patriotizam i novo selo, ti živiš – za novi grad po meri čoveka i porodice i ti ostaješ – ovo je zemlja za svu našu decu“.

srbij,
- Advertisement -

Obradović je rekao da je proglas poziv na promenu političkog sistema, odnosno prelazak na participativnu demokratiju u kojoj poslanici biti „narodni, a ne partijski“.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković istakla je da se donošenje odluka mora vratiti u ruke građana tako što će biti favorizovani oblici neposredne demokratije, referendumi i narodne inicijative.

Ona je navela da je neophodno i uvođenje direktne digitalne demokratije koji će omogućiti „pravi narodni forum“ i naglasila da je to način da se „pasivizirani građani“ vrate politici i da shvate da je ona „uslov njihovog opstanka“ u Srbiji.

Srbija i rodoljubiva strategija

- Advertisement -

Potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević rekao je da rodoljubiva strategija sela tog pokreta podrazumeva da nije samo populističko pitanje ostanak mladih na selu, da je potreban održivi razvoj srpskog sela, i da mladim bračnim parovima treba subvencionisati ostanak na selu.

Osim toga, naveo je Jakovljević, potrebna je zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje i sprečavanje nekontrolisanog uvoza, a ništa manje važno je i da srpski seljak koja mu je zagarantovana minimalna cena proizvoda.

Članica Predsedništva Dveri Maja Mitić rekla je da pravosuđe u Srbiji mora postati zaštitnik interesa građana, „a ne vlasti“, i istakla da običan čovek ne doživljava da sud sudi u njegovo ime, kao i da građani smatraju da nema pravde na sudovima.

Ona je podsetila i da narod ne bira direktno sudije i da oni od građana ne dobijaju legitimitet, naglasivši da u Srbiji nosioci političke moći vrše nedozvoljen uticaj na sudove „svakodnevno govoreći kako bi trebalo da izgleda neka presuda“.

- Advertisement -

Mitić je rekla da su Srbiji potrebni novi mehanizmi za ostvarenje pravde i navela da će Dveri predložiti uvođenje novog krivičnog dela – nezakonitog bogaćenja, pomoću koga će moći da budu procesuirani svi koji za kratko vreme uvećaju svoju imovinu nezakonitim radnjama.

Ona je rekla i da zakonodavstvu nedostaje zakon o unakrsnom ispitivanju porekla imovine i naglasila da Dveri neće odustati od lustracije koja će „rešiti problem korumpiranog sistema u kom decenijama figuriraju jedna ista struktura političara i funkcionera“.

Predsednica gradske organizacije Dveri Radmila Vasić rekla je kako taj pokret želi da stvori „novi grad, po meri čoveka i porodice, zeleni grad, grad mladih i grad socijalne pravde i sigurnosti, o kome odlučuju oni koji u njemu žive“.

Ona je istakla da „novi srpski moderni grad mora biti porodični grad, pun dece i grad kulture, zdravlja, sporta, zdravih stilova života i zdrave hrane“.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

KONOVO LUDILO: Zabraniti kretanja, da se ide samo do prodavnice!

Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice, rekao je epidemiolog...

NADALOV PLAN KAKO DA SVRGNE NOVAKA SA TRONA: Evo šta Španac mora da uradi da bi bio broj 1!

Rafael Nadal i Novak Đoković učestvovaće na po još dva turnira u 2020. godini, a rezultati će odrediti koji od njih...

VELEIZDAJA: Vučić odbio da oda poštu poginulima u 2. SVETSKOM RATU!

"Aleksandar Vučić je odbio da oda poštu poginulima u oslobađanju Beograda 1944. Umesto toga je na dan oslobođenja Beograda položio venac...

NARODNE STRAŽE POBEDILE : Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini!

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi...

TIODOROVIĆ UKRAO NOVU GODINU: Od kuće SLAVIMO!

Podsetimo, prva je doček Nove godine otkazala Budva u kojoj su tradicionalno nastupale najveće zvezde sa prostora cele eks Jugoslavije.