RODOLJUB ŠABIĆ: Masovno ubistvo kod Mladenovca se ne može okvalifikovati kao terorizam

Obavezno pročitajte

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je za N1 da se masovno ubistvo u selima u okolini Mladenovca ne može okvalifikovati kao teroristički akt, kako je taj zločin nazvao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

„Teško je zaključiti na osnovu čega bi ovaj grozni zločin bio okvalifikovan kao terorizam“, rekao je Šabić u Novom danu TV N1 ističući da za teroristički akt postoji ili politički ili ideološki razlog.

- Advertisement -

„Zasad nema osnove, zasad je to jedno grozno višestruko ubistvo“, dodao je Šabić.

Gost Novog dana je rekao i da je zaista šokantno to što su se u Srbiji u samo dva dana desila takva dva monstruozna zločina, kao i da se ne može isključiti mogućnost tzv. „copycat“ efekta, odnosno da je zločin u okolini Mladenovca bio inspirisan masovnim ubistvom u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

„Koincidencija ima,. Definitivno je zastrašujuće. Takvih stvari kod nas nije bilo ranije, a takva dva zločina u dva dana, stvarno izazivaju zebnju“, konstatovao je Šabić.

Šabić je odbacio ocene premijerke Ane Brnabić i ministra prosvete Branka Ružića da sistem nije zakazao, ističući da sama činjenica da imamo ubijenu decu govori da u sistemu nešto nije u redu.

„Imali ste jednu konferenciju za novinare na kojoj je primera radi šef policije mahao dokazima iz predistražnog postupka, a zatim je predsednik Republike, usput kršeći neka pravila i zakone, iznosio lične podatke, čak i medicinske lične podatke koje nikako nije smeo“, podsetio je.

Osvrnuo se i na mere koje je tada predložio Vučić, a Vlada sutradan formalizovala kao predlog.

Neke mere, poput revizije izdatih dozvola za oružje ili kontrole streljana su, prema Šabićevim rečima, smislene, ali pojedine su demagoške ili teško sprovodive.

„Moratorijum od dve godine (na izdavanje dozvola za oružje) je tipična emotivna reakcija i demagoška mera, ali dve zapravo kapitalne mere koje tu liče na sistemske, teško da su sprovodive. To su obavezno testiranje na drogu, što teško da bi bilo sprovodivo sa stanovišta ustavnih odredbi, a druga je još delikatnija – da se spusti granica krivične odgovornosti za maloletna lica“, kazao je Šabić.

Građanima, kako je rekao, posle zločina u školi na Vračaru, spuštanje starosne granice za krivičnu odgovornost maloletnika na 12 godina možda izleda logično, ali je podsetio da je Srbija potpisnik Koncencije za prava deteta, i da Komitet koji prati njeno sprovođenje ne samo da smatra da ne treba tu granicu spuštati, nego se zalaže za njeno podizanje.

„Ima zemalja koje imaju nižu granicu, ali primenjuju je selektivno. Kasnije je artikulisan Vladin predlog da se za to preispitaju mogućnosti“, podsetio je Šabić.

Osvrnuo se i na revizija izdatih dozvola za držanje i nošenje oružje, postavljajući pitanje šta ćemo sa milion i po ilegalnih komada oružja u Srbiji.

„I dosad je regulisan sistem posedovanja i držanja oružja kod nas, sa normativnog stanovišta, bio pristojno uređen, problem što su zakoni ukras i ne primenjuju se. Uporno ignorišemo činjenicu da postoji ogromna količina ilegalnog oružja. Imamo jeziv problem ogromne količine oružja koje je ilegalno“, podsetio je.

Podsetimo, samo dan nakon masovnog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu, sinoć se dogodilo još jedno masovno ubistvo.

Napadač U. B. je najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin kod Mladenovca. Usmrtio je osam osoba, a ranio 14. Napadač je uhapšen oko osam sati kod Kragujevca, u naselju Grošnica, potvrdio je MUP Srbije.

Govoreći o napadu kod Mladenovca, u kom je stradalo osam ljudi, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je to „teroristički čin“ i „da zlikovac više svetlost belog dana videti neće“, tj. da „iz zatvora izaći neće“.

Vučić je rekao i da je U.B. koji je uhapšen zbog tog zločina, nosio majicu na kojoj piše „Generacija 88“, a 88 je, prema Vučićevim rečima, kod za „Hajl Hitler“ budući da je H osmo slovo abecede.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador ponovo traži da Kurti povuče policiju iz opštinskih objekata

PRIŠTINA – Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu...

Još priča na sličnu temu