Roditelji učenika VII/2 iz „Ribnikara“ traže suspenziju direktorke škole

Obavezno pročitajte

Roditelji učenika iz VII/2 odeljenja OŠ „Vladislav Ribnikar“, koje je pretrpelo najveće posledice tragične pucnjave 3. maja, uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, školskog psihologa i pedagoga.

Roditelji su u dopisu, u koji je N1 imao uvid, naveli da zahtevaju „hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju direktorke OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ Snežane Knežević do okončanja istrage i utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima VII/2 odeljenja“.

- Advertisement -

Zahtevaju i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić, i to do okončanja istrage i utvrđivanje njihove lične odgovornosti za nastali tragični događaj.

Ponovili su i ranije iznete zahteve: da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i status istrage povodom toga i o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom; šta će biti sa dečakom i u kom su statusu njegovi roditelji jer postoji veliki strah da će on biti na slobodi; šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole.

Ponavljaju i zahtev da se utvrdi „šta je konkretno preduzeto ili će biti preduzeto povodom njihovog zahteva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz odeljenja, a koji je obišao ceo svet, kao i fotografije roditelja i dece, te da se, zbog takvog postupka, odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom“.

Oni su zatražili i „određivanje jednog ili manje grupe lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima VII/2 odeljenja zbog svojih specifičnosti“.

Takođe zahtevaju izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za VII/2 odeljenje, uključujući i polaganje male mature.

Roditelji u dopisu Ministarstvu prosvete traže i formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, a po posebnom zahtevu svakog od roditelja.

„Na koji god način da se reguliše integracija preživelih učenika, mi, roditelji i deca VII/2 odeljenja, zahtevamo da se svi preživeli učenici našeg odeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odeljenja“, navodi se u dopisu.

Oni traže „preduzimanje mera na otkrivanju, eventualnom krivičnom gonjenju i suđenju počiniocima koji putem društvenih mreža upućuju pretnje deci, radi suzbijanja i dalje prevencije ovakvog vida delovanja“.

Roditelji VII/2 su se ogradili od javnog istupanja i drugog delovanja predsednika Saveta roditelja škole Igora Đorđevića. Roditelji su u dopisu naveli da su „prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole, a pre svega direktorke Snežane Knežević, a delom i predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića“.

Kako su naveli, to se ogleda u sledećem: „Gotovo konstantno izbegavanje da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima, već se te informacije dobijaju iz medija“.

Oni tvrde i da direktorka škole izbegava pisanu komunikaciju s roditeljima, „iako su roditelji postavljali pisanim putem – elektronskom poštom, određjena pitanja i predloge“.

Navode i da se propusti Uprave škole ogledaju i u „nepostojanje jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva do tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou“.

Ocenjuju neodgovornim „javno nastupanje u sredstvima javnog informisanja predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnosti roditelja VII/2 odeljenja“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu