20.8 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

Rio Tinto laže narod Srbije, moramo iz zajedno oterati

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pokret Oslobođenje, na čelu sa predsednikom pokreta Mlađanom Đorđevićem, danas je u Brezjaku posetio sedište kompanije Rio Tinto.

Tim povodom predstavnici pokreta Oslobođenje želeli su da im kompanija pruži informacije od javnog značaja u vezi sa projektom „Jadar“. Iako se kompanija Rio Tinto u medijima predstavlja kao društveno odgovorna kompanija, kojoj je važna zaštita životne sredine, do sastanka sa predstavnicima multinacionalne kompanije Rio Tinto nije došlo, jer niko nije želeo da razgovara.

„Pokret Oslobođenje je među prvima u Srbiji razgovarao i podržao predstavnike udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, koji se dugi niz godina bori za očuvanje života i domova lokalnog stanovništva lozničkog kraja. Protivimo se najavljenom otpočinjanju radova na vađenju litijuma, za koje se očekuje da će prljavim tehnologijama da zagade čitav ovaj kraj, ali i širu okolinu. Tako ovaj problem postaje problem i čitave Srbije“, ističe u saopštenju Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje.

- Advertisement -

Iako se utorkom i četvrtkom odvijaju takozvani „Otvoreni dani“, koje organizuje kompanija Rio Tinto, danas su predstavnici lokalnih ekoloških udruženja, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i pokret Oslobođenje i Srpski pokret Dveri, bili uskraćeni za razgovor i dobijanje informacija od javnog značaja.

Prema Đorđevićevim rečima, projekat „Jadar“ je pod „velom tajne“, a glavnog krivca za negativne efekte iskopavanja treba tražiti pre svega u vlastima Srbije jer, kako je kazao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rasprodaje zemlju. Pokret Oslobođenje ističe da je zato važno da ovom problemu pristupimo ozbiljno i odbranimo našu zemlju.

„Sve u vezi sa poslovanja Rio Tinta je netransparentno. Oni dolaze da u našoj zemlji kopaju našu rudu, a kriju informacije koje mora i treba da budu dostupne svakom građaninu Srbije. Očigledno je da Rio Tinto laže i obmanjuje narod, a vlast to dozvoljava i na još jedan način izdaje vlastitu zemlju“, rekao je Đorđević.

- Advertisement -

Podsetimo, pokret Oslobođenje podržao je svaku inicijativu lokalnih, ali i organizacija na višem nivou u borbi za očuvanje zdravlja i životne sredine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti