17.7 C
Belgrade
subota, 25 septembra, 2021

RIO TINTO KRENUO SA UNIŠTAVANJEM SRBIJE: Počeli da pišu saopštenja i da se vade, MORAMO IH ZGAZITI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kompanija Rio Tinto saopštila je, reagujući na tvrdnje meštana Gornjih Nedeljica da su njene aktivnosti uzrok pojave crvene vode u lokalnom jezeru, da je u periodu od 2007. do 2018, u radijusu od oko 200 metara, postojalo 15 istražnih bušotina od kojih nijedna nije bila hidrogeološka, te da je stoga apsolutno nemoguće da su bušotine uzrok nakupljanja vode, i njene obojenosti u crveno.

Iz firme navode da se jezero u kojem su meštani primetili crvenu boju, o čemu su obavestili i redakciju N1, nalazi na privatnoj parceli na kojoj kompanija ne vrši nikakva ispitivanja.

– Rio Sava Exploration (RSE) poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode. RSE je takođe veoma zainteresovan da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave – poručuje se u saopštenju.

- Advertisement -

Kompanija Rio Tinto dodaje i da je u periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar, i da nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka.

– Bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom – uveravaju iz Rio Tinta.FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Podsećaju i da se projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i da tek nakon ishodovanja svih dozvola može da se počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.

- Advertisement -

– Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto ‘počeo sa iskopavanjem’ jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina – poručuju iz te kompanije.

Rio Tinto je uz saopštenje poslao i fotografije pomenutog jezera na kojima se, kako navode, vidi zatečeno stanje danas oko 17 časova, i na kojima se ne vidi da je voda obojena u crveno.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti