12.9 C
Belgrade
utorak, 4 oktobra, 2022

RIČARD GRENEL OTKRIO TRAMPOV RECEPT ZA ODVAJANJE KOSOVA I METOHIJE OD SRBIJE: Sporazum udaljava Srbiju i Kosovo od Rusije i Kine!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Grenel je naveo da su te tačke bitne zbog toga što je cilj SAD da „taj deo sveta nateramo da naginje više prema Zapadu“

Za Srbiju, gde 100% njihove energije dolazi iz Rusije, to znači da su se složili da imaju različite izvore.

U Vašingtonu se u četvrtak i petak razgovaralo o odnosima Srbije i Kosova, ali su za američku administraciju ključne stavke dokumenta o „ekonomskoj normalizaciji“ to što on uređuje odnose dve strane sa Izraelom i što ih „udaljava od Rusije i Kine“.

- Advertisement -

U tom smislu, „ekonomska normalizacija“ između Beograda i Prištine „velika je diplomatska pobeda Donalda Trampa“, rekao je američkim medijima specijalni izaslanik Donalda Trampa za mirovne pregovore između Srbije i Kosova i domaćin i inicijator sastanka u Vašingtonu, Ričard Grenel.

 Za Grenela, kako prenosi KoSSev, glavni rezultat „preuzetih obaveza nastalih kao rezultat posredovanja“ (brokered commitment kako je u autorskom tekstu nazvao formu dokumenta potpisanih u Vašingtonu) Kosova i Srbije, nije u odnosima između dve strane, već u odnosima dve strane sa Izraelom, Rusijom i Kinom.

Govoreći o delovima sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji, na iznenađenje mnogih, reguliše diplomatske odnose dve strane sa Izraelom i proglašava Hezbolah terorističkom organizacijom, Grenel je naveo da su te tačke bitne zbog toga što je cilj SAD da „taj deo sveta nateramo da naginje više prema Zapadu“.

- Advertisement -

Pročitajte još: GRENEL: Obe strane se pretvaraju pred svojim medijima (VIDEO)

„U tom smislu tri aspekta sporazuma su bitna. Prvi, to što se Hezbolah karakteriše kao teroristička organizacija; drugi, to što su obe strane prihvatile da diverzifikuju izvore energije.

Za Srbiju, gde 100% njihove energije dolazi iz Rusije, to znači da su se složili da imaju različite izvore.

To znači da se udalje od Rusije. Najzad, dogovorili su se da priznaju Izrael i prodube vezu sa Izraelom.

Srbija će do sledećeg jula premestiti ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael će priznati jedno drugo po prvi put.

Sve ovo pomera taj region da naginju više ka Zapadu i udaljava ih od Rusije i Kine.

Ovo je velika diplomatska pobeda Donalda Trampa“, rekao je Grenel u kratkom intervjuu za JSL.

Na ovu izjavu dolazi i konstatacija novinara da je i „Bosna najavila prebacivanje ambasade u Jerusalim“ što vidi kao primer trenda koji bi odluka Srbije i Kosova mogli da pokrenu.

Kako KoSSev podseća, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, najavio je da će juče Predsedništvu BiH uputiti zahtev da BiH ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva premesti u Jerusalim.

Kako to Grenel vidi, ovakav sporazum učiniće da SAD budu bezbednije jer dobijaju više partnera okrenutih Zapadu, a istovremeno će i američki biznisi, ali i evropski biznisi koji „su puni zapadnih vrednosti“ dobiti novi region u kom mogu da se šire.

„Umesto da Srbija i Kosovo gledaju ka Kini i Rusiji, oni će se okrenuti Americi i zapadnjačkim biznisima u Evropi kako bi počeli da šire svoj poslovni sektor.

To znači da će mnogo ljudi u Srbiji i na Kosovu raditi u kompanijama koje imaju zapadne vrednosti, što će se godinama preneti i na njihove porodice i transformisati region“, Grenelova je ocena.

Da se radi o „Još jednom velikom sporazumu!“ stoji i na sajtu Bele kuće u kratkoj vesti o tome „kako je predsednik Tramp zbližio Srbiju i Kosovo“.

„Fokusirajući se na stvaranje poslova i ekonomski rast, dve zemlje su uspele da ostvare veliki iskorak – nešto što niko nije verovao da je moguće“, citat je Donalda Trampa izdvojen u kratkom opisu.

Njega prati i izjava Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, Roberta O’Brajana, za kog je takođe „ključna dodatna vrednost dogovora Kosova i Srbije“ to što je sada moguće „uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova, većinski muslimanske zemlje i države Izrael“, prenosi KoSSev…

- Advertisement -
Sourcevestinet
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti