REŽIM U CG IZGUBIO KONTROLU: Ministar policije otvoreno preti – sprema se hapšenje Amfilohija!

Obavezno pročitajte

Uprava policije Crne Gore saopštila da pozivi sveštenika na proteste dovode do narušavanja javnog reda i mira i da će za buduće incidente smatrati odgovornim crkvene velikodostojnikeUprava crnogorske policije saopštila je da pozivi sveštenika na okupljanje ljudi na ulicama dovode do narušavanja javnog reda i mira, zbog čega će za sve buduće incidente smatrati odgovornim crkvene velikodostojnike!?! Crnogorski ministar policije Mevludin Nuhodžić zatražio je da nadležni bez odlaganja sankcionišu sve one koji u protestima ‘napadaju policiju’, što opozicija u Crnoj Gori ocenjuje na direktan poziv na hapšenje vrha SPC!

- Advertisement -

Patrijarh Irinej: Smiriti situaciju

Patrijarh Irinej izjavio je da Sinod SPC čeka razvoj situacije u Crnoj Gori i da se nada da će se sve smiriti.

– Ovo što se dešava nije dobro ni za Srbe u Crnoj Gori ni za Crnu Goru. Poslali smo pisma mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Videćemo šta će se dešavati – naglašava patrijarh Irinej.

Momentalne kazne

Uprava crnogorske policije saopštila je da neće dozvoliti ‘nasilje na protestima’, koji se organizuju širom zemlje.

‘Uprava policije ukazuje na činjenicu da pozivi verskih velikodostojnika dovode do narušavanja javnog reda i mira, ugrožavanja imovine i do povređivanja policijskih službenika. Za buduće incidente smatraćemo odgovornim crkvene velikodostojnike’, navodi se u saopštenju, dok je ministar policije Nuhodžić otvoreno zapretio hapšenjima.

– Pozivam nadležne organe da bez odlaganja procesuiraju i kazne sve one koji napadaju policajce koji čuvaju red i mir. Pozivam i građane da na civilizovan način iskazuju stavove, a nikako nasiljem. Mir i tolerancija moraju biti iznad svih nacionalnih i verskih opredeljenja i razlika – ističe Nuhodžić.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC, sa mitropolitom Amfilohijem na čelu, na drugoj strani naglašava da ona nije odgovorna za incidente.

– Žalimo sve one koji su ovih dana povređeni, a koji su prinuđeni da slobodu vere traže na ulicama jer nisu mogli da je obezbede tamo gde je to trebalo da im se omogući, u crnogorskom parlamentu. Gruba je manipulacija Uprave policije tvrdnja da će za sve eventualne incidente ubuduće smatrati odgovornima i verske velikodostojnike – poručuju iz Mitropolije.

Sinod RPC: Sve pomesne crkve da podrže SPC u CG

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozvao je sve pomesne crkve da podrže kanonsku Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, navodi se u poslanici patrijarha i sinoda objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije.

‘Opasnost koja se nadvila niko od nas ne treba da shvati kao daleku ili tuđu. Ono što pokušavaju da nametnu vernicima u Crnoj Gori sutra može snaći svaku pravoslavnu crkvu’, navodi se u poslanici.

Srbi su ugroženi

Premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, ocenjuje da je najbolji način da se pomogne narodu u Podgorici taj da imamo jaku državu.

– Srbi u Crnoj Gori su naš narod, ali takođe su i svi Crnogorci naša braća. U ovom slučaju ne bi trebalo stavljati znak jednakosti između države i naroda. Treba naći način da negujemo posebne odnose sa Crnom Gorom, ali to ne sme da dovede u pitanje položaj Srba u Crnoj Gori, kojih prema poslednjem popisu ima 28,6 odsto – zaključuje Brnabićeva.

Pojedini intelektualci, političari, reditelji, novinari, glumci i istoričari iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH i lažne države Kosovo objavili su juče apel u kojem pozivaju da se ‘osudi ugrožavanje mira u Crnoj Gori i regionu od strane Beograda’!?!

Apel su, između ostalih, potpisali Svetislav Basara, Latinka Perović, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Haris Silajdžić, Azem Vlasi, Sonja Biserko, Veton Suroi…

SourceInformer

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu