14 C
Belgrade
ponedeljak, 3 oktobra, 2022

REŠENO: Putin šalje COVID 19 vackinu za Srbiju !

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija će biti među prvim zemljama u Evropi koja će dobiti rusku vakcinu protiv koronavirusa, a koja se trenutno nalazi u završnoj fazi ispitivanja i uskoro ulazi u masovnu proizvodnju.

SRBIJ,

Ovu važnu vest predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneo je danas ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Ruski diplomata juče je na sastanku u Predsedništvu Srbije detaljno izvestio Vučića o svim detaljima i fazama izrade ruskog cepiva protiv kovida-19.

Računamo na Moskvu

- Advertisement -

Ambasador Bocan-Harčenko preneo je važnu poruku predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina da naša zemlja može da računa na pomoć Rusije u borbi protiv korone, što je potvrđeno i u zvaničnom saopštenju iz Vučićevog kabineta izdatom neposredno posle sastanka.

– Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su o rezultatima borbe protiv zarazne bolesti kovid-19 u dvema zemljama. Ambasador Bocan-Harčenko obavestio je predsednika Vučića o napredku koji stručnjaci u Rusiji ostvaruju u razvoju vakcine protiv koronavirusa, a koja će da bude dostupna i građanima Srbije. Dvojica sagovornika su se saglasile da bez odgovarajuće vakcine čovečanstvo neće nadvladati ovu zaraznu bolest – navodi se u saopštenju.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja koja je zvanično registrovala vakcinu protiv koronavirusa, Vakcina nosi naziv „Sputnjik V“, a razvio ju je Istraživački centar Gamalej.

- Advertisement -

Kako je juče zvanično saopštio direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dimitrijev, već krajem ovog ili početkom sledećeg meseca vakcina bi mogla da uđe u masovnu upotrebu, najpre u Rusiji, a onda i na Bliskom istoku.

Pomenuta vakcina testirana je i u Belorusiji, a pokrenuta su i ispitivanja na ljudima i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se očekuje da u bliskoj budućnosti ispitivanja započnu i u Venecueli.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je ranije da naša zemlja vodi intenzivne razgovore sa nekoliko zemalja o nabavljanju vakcie i da će biti među prvima u Evropi koja će nabaviti lek kada se on bude pojavio.

Kako je istakao, doza vakcine će koštati između 20 i 30 dolara, ali će se potruditi da vakcina bude besplatna za naše građane.

- Advertisement -
SourcePravda
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti