DRUGOSRBIJANSKI ŠLJAM: Napali vladiku što renovira dvor, a smeta im i Stefan Nemanja!

Obavezno pročitajte

Dvor i Stefan Nemanja smetaju fanaticima

Novosađani su ostali zbunjeni, kada su u javnosti naišli na seriju tekstova koji osuđuju renoviranje Vladičanskog dvora, kulturno-istorijskog zdanja u samom srcu Novog Sada. Koji prkosi vekovima u čuvenoj Zmaj Jovinoj ulici na novosadskom šetalištu.

Kako je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture u sklopu radova koji se izvode širom grada, kako bi srpska Atina bila spremna za manifestacije i da ugosti turiste koje će pristići, na red je posle mnogo godina čekanja stigla i obnova Vladičanskog dvora.

- Advertisement -

Kako je za javnost rekao sekretar Eparhije bačke, protojerej Vladan Simić radovi se izvode u saradnji sa Pokrajinskim i Gradskim zavodom za zaštitu spomenika, a pre same realizacije projekta ove institucije su vršile ispitivačke radove i izradu projekta.

Na portalu NS Hronika, publikovan je tekst u kome predsednica Društva konzervatora Srbije, Katarina Maksimov i istoričarka umetnosti u penziji, Donka Stančić, osuđuju obnovu dvora, jer one to smatraju uništavanjem kulturne baštine i spomenika. Čitava stvar bi možda i imala na težini da dve pomenute žene nisu majka i ćerka i da Društvo konzervatora Srbije, sudeći makar po sajtu nije aktivno skoro 2 godine, a i sam portal NS Hronika ima više pauza u radu.

dvor,

Redakcija Nacional-onlajna stekla je utisak da se radi o plaćenoj kampanji u kojoj se bez ikakvih dokaza i argumenata se vrši linč, na vladiku Irineja Bulovića i SPC kao instituciju.

Kome smetaju dvor i Stefan Nemanja?

-Prisutna je neodoljiva i neutoljiva potreba kod određenih krugova u našoj zemlji da sve ono što, iole simbolizuje srpski kulturni i duhovni identitet bude podvrgnuto ruglu i osudi. U tom svetlu trebalo bi tumačiti najnovije napade na Srpsku Pravoslavnu crkvu i vladiku bačkog Irineja, a povodom rekonstrukcije Vladičanskog dvora Eparhije bačke u Novom Sadu.- započinje Vanja Vučenović, nekadašnji gradski većnik za kulturu, koji je trenutno angažovan na mestu rukovodioca u Mađarskom pozorištu.

Kako smatra Vučenović u pitanju je politizacija, jer pojedinim krugovima smeta laskava titula koju je poneo ovaj vojvođanski grad.

-Svi ti koji imaju malo toga bliskog sa kulturom i zaštitom kulturnog i duhovnog nasleđa našeg naroda, najglasniji su u zlonamernom tumačenju rešenja struke koliko god da ona ispravna bila. Naravno, sama struka, a u konkretnom slučaju Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture nije prava niti glavna meta ovih napada. Ne zanimaju ove gore pomenute dušebrižnike niti fasada Vladičanskog dvora, niti pločice na istoj, jer o njima gotovo da ništa ni ne znaju.
Nasuprot tome, njih obespokojava i unesrećuje svaka pomisao da se restaurira sve ono što Novom Sadu daje epitet „Srpske Atine“, a što jeste neizostavni fundament titule Novi Sad – Evropska prestonica kulture- završava Vanja Vučenović.

Važno je istaći da je penzionisana istoričarka umetnosti, Stančićeva još 2016. godine na jednoj tribini istakla kako Novi Sad ne zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture, a njena ćerka Katarina Maksimov nedavno je “dizala prašinu” oko postavljanja spomenika Stefanu Nemanji i u ime svog udruženja “Društvo knzervatora Srbije” zatražila da se taj čin spreči.

Da je reč o opasnom prozapadnom lobiju, koji ima finansijere izvan granica Srbije govori i činjenica da upravo ovakve nevladine organizacije i pojedinci, dobijaju najviše prostora i u medijima koji su povezani sa ovim centrima moći.

-Besprizorna hajka koju ovih dana vodi televizija N1, Nova S i slična glasila, protiv SPC zbog stavljanja pločica jeste samo pokazatelj da u Srbiji imamo još uvjek živ pokret drugosrbijanskih autošovinista- započinje svoj komentar na ovu temu, Spasoje Tomić iz Crne Gore, istoričar i visoki funkcioner DF-a.

-Koristim ovu priliku da im ukažem na činjenicu, da sve što je došlo u ruke SPC, to je sačuvano, očuvano i unaprijeđeno, bezbroj je primjera za to, kao što je i bezbroj onih primjera koji potvrđuju da sve čega su se dohvatili mentori, ranije pomenutih. Danas ne postoji ili je pak u ruinama. Tako da, ne brinite vi “igumani” za manastire, već pokušajte jednom u svom životu da isplivate iz brloga u koji ste upali- oštar je Tomić.

Izvor: Nina Stojanović, Nedeljnik Afera

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dragan J. Vučićević zapretio štrajkom glađu ako ode u zatvor

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da...

Još priča na sličnu temu