18.6 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

TOPLICA VIŠE NIJE REKA: Naprednjaci je satrali, otpadne vode je uništavaju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Voda je crna, ogromna pena po njoj, kao da si sipao šampon, a smrdi, ne može da se diše. I tako je jednog dana, pa je onda da kažemo čista nekoliko dana i onda opet isto. Te otpadne vode, ko zna ko pušta i to rade obično vikendom ili popodne. Ono što je najgore je da nemamo kome da se žalimo, jer je ova država skroz prsla, kaže Zoran Nikolić iz kuršumlijskog sela Krčmare kojem je dosadilo da gleda zagađivanje reke Toplice.FOTO: Direktno.rsFOTO: Direktno.rs

On dodaje da u Kuršumliji, dakle iznad ovog sela, ima više zagađivača i da on ne zna ko od njih pušta te otpadne vode, ali da u reci više nema ni žaba, a kamoli riba.

– Došli smo u situaciju da ne smemo ni da je pregazimo, a nekada smo se kupali u njoj. Da krenete od Kuršumlije do Barlova tokom reke, nema šanse da vidite jednog ribolovca. To vam sve govori – dodaje naš sagovornik.

- Advertisement -

On kaže da i cela Kuršumlija smrdi od reke Banjske, ali i da svi ćute.

– Ponašaju se kao da puštaju parfeme. Neverovatno – komentariše Nikolić.

Na naše pitanje da li je nekog od nadležnih obavestio, kaže da je ranije bilo mnogo prijava, ali da nikada ništa nije urađeno.

– Kome da se žališ? Narod digao ruke, inspekcije nigde nema. Ranije su bar dolazili da uzmu dnevnicu, a sad ni za to ne dolaze. Ova država je skroz otišla u bestraga – pomalo ljuto kaže Nikolić.

- Advertisement -

Reka Toplica izvire na istočnoj strani Kopaonika, a uliva se u Južnu Moravu. U nju se uliva više planinskih reka, a bogata je lekovitim vodama. Nekada je važila za jednu od najčistijih reka, ne samo na jugu Srbije. Sada je pretvorena bukvalno u mrtvu reku, posebno na potezu od Kuršumlije do Prokuplja. Ranijih godina često su se dešavali masovni pomori riba u njoj, a po svoj prilici, više ih na neće ni biti, jer je sve manje ribe u ovoj reci. Za ispuštanje otrovnih voda do sada niko ozbiljno nije kažnjen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti