2.6 C
Belgrade
ponedeljak, 6 decembra, 2021

RAZOTKRIVEN PLAN: Vučić dogovorio da rudnik Rio Tinta počne sa radom posle izbora!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Profesorka i članica Skupštine slobodne Srbije, Biljana Stojković, izjavila je danas da je već održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog direktora Rio Tinta Jakoba Stausholma na kome je dogovoreno da radovi u rudniku počinu posle izbora u aprilu sledeće godine.

Biljana Stojković, FOTO: Medija centar BeogradBiljana Stojković, FOTO: Medija centar Beograd

Stojković je rekla na konferenciji za medije da je Udruženje „Marš sa Drine“ dobilo podatke od Evropske komisije po zakonu o dostupnosti informacija o sastanku između Vučića i Stausholma.

- Advertisement -

Na sastanku se govorilo kako da se ostvari politički put „ulaska“ rudnika litijuma Rio Tinta u Srbiju, dodala je ona.

– Detaljna politička mapa puta je već napravljena. Priča o referendumu je besmislena, to je sve gotovo, po tom planu dozvola za eksploataciju treba da bude data Rio Tintu do kraja 2021. godine, a rudnik počinje da radi posle izbora sledeće godine – pročitala je profesorka podatke do kojeg je došlo udruženje „Marš sa Drine“.

Ona je kazala da će građani Srbije biti dovedeni pred „svršen čin“ u kojem učestvuje i Evropska komisija.

- Advertisement -

Advokat Božo Prelević ocenio je da se kompanija Rio Tinto „usmerila“ na Srbiju samo zato što je tu profit veći.

– U Srbiji se otvoreno računa na korupciju državnih organa u neprimenjivanju Zakona o zaštiti životne sredine, pa nije potrebna primena skupih tehnoloških procesa kako je to neophodno u uređenim evropskim zemljama – rekao je on.

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić smatra da Srbija ne treba da računa na pomoć Evrope oko otvaranja rudnika litijuma Rio Tinto.„Rio Tinto, marš sa Drine“; FOTO: Printscreen

– Evropa hoće da se vozi električnim automobilima zbog zelene povelje i da bi se oni proizveli potreban je litijum, tako da će u Evropi morati da se otvore rudnici litijuma, koji podrazumevaju upotrebu fosfatnih goriva i oni će uništiti ogromna područja u Srbiji – rekla je ona.

Rakić Vodinelić je istakla da ta kompanija bira da radi u zemljama u kojima vladaju „nedemokratski i totalitarni režimi“.

Doktor Tomislav Đorđević rekao je da je već vidljiv nedostatak vode u šumama kod reke Jadar.

Takođe je rekao da je desni deo reke Kolubare obuhvaćen devastacijom prostora, pa će 150.000 metara kvadratnih, odnosno 150 hektara biti „uništeno područje“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti