5.6 C
Belgrade
četvrtak, 22 oktobra, 2020

RAZBIJEN MIT DA EU NEMA ALTERNATIVU: Udarena rampa Srbiji!

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

EU i Srbija

Srbija nema gotovo ni teorijske šanse da do kraja godine otvori novo poglavlje u pregovorima sa EU. Kako navode sagovornici Nova.rs, zbog izostanka reformi, pa i nazadovanja u pojedinim oblastima, gotovo je izvesno da zeleno svetlo neće dati Nemačka, ali i još neke zemlje, poput Holandije, ukoliko se nešto drastično ne promeni u naredna dva meseca.

Prvi put od ulaska u pregovarački proces sa EU i to u prvoj polovini ove godine dogodilo se da Srbija nije otvorila nijedno poglavlje za šest meseci. Kako stvari trenutno stoje, to se neće dogoditi ni do kraja godine.

- Advertisement -

“Činjenica da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u EU govori sama za sebe. Kada je reč o vladavini prava, borbi protiv korupcije i ostalim reformama, ako nema napretka, onda se ni nova poglavlja ne otvaraju”, rekao je za N1 Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

I zaista, ako se pogledaju rezultati Srbije od januara ove godine, ništa nije urađeno, a ozbiljni problemi u vladavini prava i slobodi medija, borbi protiv korupcije i kriminala, na čijem razrešavanju EU naročito insistira, postali su još izraženiji u odnosu na prethodne godine.

EU,

Diplomata Srećko Đukić navodi da će nova vlada imati samo dva meseca da nešto uradi, jer se odluka o otvaranju novih poglavlja donosi u decembru. On kaže da bi bila prava fantastika da oni nešto urade, kada smo toliko stajali u mestu i nazadovali u procesu evrointegracija.

- Advertisement -

“Ako se nekim čudom desi da otvorimo neko poglavlje u EU, ono će biti sporedno, i to može biti samo nagrada za napredak u nekom drugom području, kao što je na primer pitanje Kosova”, navodi Đukić.

On kaže da lično misli da nema šanse da Evropska komisija donese pozitivnu ocenu o otvaranju poglavlja sa Srbijom, jer, kako kaže, za dva meseca ne možemo da nadoknadimo ono što nismo uradili tokom cele godine.

“Prema mojim informacijama tome će se protiviti Nemačka, Holandija i još neke države. Dovoljno je da se protivi samo Nemačka, koja je predsedavajuća, pa da odluka bude negativna”, dodaje Đukić.

“Brisel je alergičan na obećanja koja se ne ispunjavaju”

- Advertisement -

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, navodi za Nova.rs da ne postoji nijedna kredibilna osoba u Srbiji koja bi vam rekla da je Srbija spremna za otvaranje bilo kog poglavlja. On smatra da u ovom trenutku ne postoji ni teorijska šansa da se to dogodi, te da se neće desiti ni u junu sledeće godine, ukoliko se nešto straumbalno ne promeni.

“Gotovo je sigurno da neće biti otvaranja poglavlja i to je pre svega nemački stav, a Nemačka u ovom trenutku predsedava. Brisel je alergičan na obećanja koja se ne ispunjavaju. Vi nemate kredibilitet da tražite otvaranje poglavlja ako u postojećim otvorenim niste uradili ništa. Ne možete da tvrdite da imate kapacitet da to možete da uradite, jer ako ne možete u ovih 18 otvorenih, šta će vam nova otvorena”, kaže Beširi i dodaje da naša delegacija ide u Brisel i ponavlja jedne te iste izgovore.

On navodi da je Bilčik bio apsolutno u pravu kada je rekao da nije bilo reformi i ističe da ako postoji želja za otvaranje novog poglavlja mora da se pokaže i određeni stepen spremnosti da ono za šta smo se već obavezali da bude primenjeno.

“Glavni razlog za neotvaranje poglavlja je borba protiv korupcije. Vi imati visoko profilne slučajeve korupcije ili kriminala koji ne završvaju pravosnažnim presudama, odnosno osudama, iako je više očigledno o čemu se radi.

Jasno je da postoji politička sprega, a u Biselu nisu ludi. Sve zemlje ove imaju svoje obaveštajce koji sede po ambasadama i mogu da utvrde, da u nekim slučajevima, pre svega u slučajevima visoke korupcije, se vidi da političari utiču na sudske procese”, ističe Beširi i dodaje da je SNS osvojio izbore na obećanju da će se boriti protiv korupcije, a da u 2020. nema nijedne osobe koja je osuđena za to.

SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

KONOVO LUDILO: Zabraniti kretanja, da se ide samo do prodavnice!

Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice, rekao je epidemiolog...

NADALOV PLAN KAKO DA SVRGNE NOVAKA SA TRONA: Evo šta Španac mora da uradi da bi bio broj 1!

Rafael Nadal i Novak Đoković učestvovaće na po još dva turnira u 2020. godini, a rezultati će odrediti koji od njih...

VELEIZDAJA: Vučić odbio da oda poštu poginulima u 2. SVETSKOM RATU!

"Aleksandar Vučić je odbio da oda poštu poginulima u oslobađanju Beograda 1944. Umesto toga je na dan oslobođenja Beograda položio venac...

NARODNE STRAŽE POBEDILE : Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini!

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi...

TIODOROVIĆ UKRAO NOVU GODINU: Od kuće SLAVIMO!

Podsetimo, prva je doček Nove godine otkazala Budva u kojoj su tradicionalno nastupale najveće zvezde sa prostora cele eks Jugoslavije.