Rate na kredite biće veće i do 45 evra!

Obavezno pročitajte

Prema predviđanjima domaćim i stranih ekonomista trend podizanja kamatnih stopa od strane ECB, nastaviće se i u ovoj godini, te će kreditno zaduženi građani Srbije prema mišljenju struke ratu na kredit do juna ove godine, plaćati u najgorem slučaju 1 odsto više. Praktično, ako se projekcije ispostave tačnim, rate za građane sa stambenim kreditima će biti veće između 25 i 45 evra.

Ta predviđanja podrazumevaju da bi do juna trebalo da se zna da li oštra monetarna politika kontinuiranog povećanja kamatnih stopa ECB ipak obuzdava inflaciju, a da bi se u drugoj polovini godine moglo očekivati usporavanje njihovog rasta. Odluke ECB imaju svoju refleksiju i kod nas, pa će nesumnjivo poskupeti krediti koji se usklađuju sa euriborom, ali i drugi kreditni proizvodi.

- Advertisement -

Evropska centralna banka na čelu sa Kristin Lagard je u 2022. četiri puta povećavala kamatne stope u cilju politike smanjenja inflacije nastale zbog energetske krize i ratnih dešavanja u svetu. U oktobru i septembru je kamatu podigla za 75 baznih poena, a u julu za 50, što je označilo izlazak njenih stopa iz negativne teritorije prvi put od 2014. godine. Poslednje povećanje koje je preduzela je povećanje od 50 baznih poena, pa trenutna vrednost iznosi 2 odsto.

Odluke ECB o povećanju kamatne stope najviše odraziti na one koji su relativno skoro uzeli kredite sa varijabilnom kamatnom stopom.

– Sve zavisi od toga koliko će ECB povećati, da li će 0,25 ili 0,50 baznih poena, ali svakako će se odraziti na sve kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, odnosno oni koji zavise od euribora. Svako povećanje u zavisnosti od toga koliki je kredit, u kom je periodu otplate, da li je početak, sredina ili kraj jer će se kamata najviše odraziti na one koji su relativno skoro uzeli kredite, nešto manje na one koji su na polovini, a najmanje na one koji su pri kraju otplate kredita – kaže profesor Ismail Musabegović.

On dodaje primer takvog rasta prosečnog kredita:

– Obično se uzima 50.000 – da je rata bila letos 240-250 evra, ona je posle povećanja došla na 300 evra. Svako povećanje je u zavisnosti od toga koliki je kredit, otprilike može biti između 25 i 45 evra po kreditu – dodaje Musabegović.

SourceBlic

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu