RATE KREDITA OPET SKAČU: Nekom i 2 povećanja

Obavezno pročitajte

Trend rasta kamatnih stopa nastavio se i u ovoj godini. Iako je teško reći koliko dugo će se trend produbiti i u ovoj godini, mišljenje struke je da će se nastaviti. Ocena je da bi, još jedno, manje povećanje kamata moglo da se desi do polovine godine, nakon čega se očekuje stabilizacija, a zatim i smanjenje.

Predsednica ECB-a Kristin Lagard podići će kamatnu stopu na 2,5 odsto 2. februara, očekuje 55 od 59 ekonomista u Rojtersovoj anketi sprovedenoj od 13. do 20. janaura. Verovatno će to pratiti s još jednim povećanjem od 50 baznih poena u martu.

- Advertisement -

Hasan Hanić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kaže za „Blic Biznis“ da je sasvim očekivano da će centralna banka povećati ponovo kamatne stope do sredine godine, ali kako navodi, on očekuje umereniji rast, pa čak i stabilizaciju.

– Realno je očekivanje da će i Evropska centralna banka i naša banka povećavati referentnu kamatnu stopu, i to do sredine ove godine, i da takvu putanju treba očekivati sve dok se ne zaustavi inflacija, i dok ne krene silaznom putanjom – kaže profesor.

Kada je reč o kreditima u evrima, prvenstveno stambenim kreditima, profesor Hanić kaže da će trend rasta kamatnih stopa kod poslovnih banaka slediti trend i tendenciju povećanja referentnih kamatnih stopa centralnih banaka. Imajući u vidu da naša banka ide uporedo sa povećanjem referentne kamatne stope evropske centralne banke, to znači da je sasvim izvesno da i naši građani mogu očekivati taj rast.

– Kod kredita u evrima može se očekivati blag rast, ali u zavisnosti od toga kako se kome obračunava kamata, da li na šest ili na tri meseca. Tako nekome se može desiti još jedno povećanje, ali nadamo se nakon toga, ulaskom u drugu polovinu ove godine, da će doći do obaranja te euribora, pa se očekuje smanjenje i ukupne kamatne stope – zaključuje Hanić.

FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock

Na poslednjoj sednici NBS, odlučeno je da se poveća referentna kamatna stopa za 25 baznih poena, na nivo od 5,25 odsto. U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4,25 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 6,25 odsto.

Kako su istakli iz NBS, donošenjem ovakve odluke nastavlja se pooštravanje monetarnih uslova i ono će uticati na ograničavanje sekundarnih efekata troškovnih pritisaka na rast cena putem inflacionih očekivanja.

Iako centralna banka evrozone podiže stope najbržim tempom u istoriji, do sada nije uspela da dovede inflaciju ni blizu cilja od 2 odsto. Cene su porasle 9,2 odsto u decembru u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su službeni podaci prošle nedelje.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu