RAT: Jeremić i Đilas, zbog Obradovića (foto, video1)

Obavezno pročitajte

Vuk Jeremić i Dragan Đilas u skukobu zbog Boška Obradovića

U SAVEZU za Srbiju otvorila se još jedna pukotina i to oko lidera Dveri Boška Obradovića. Sukob koji već duže tinja između Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, i Vuka Jeremića, šefa Narodne stranke, dodatno je zaoštrilo to što njih dvojica stoje na potpuno različitim pozicijama kad je reč o najnovijim „gerilskim akcijama“ Obradovića.

- Advertisement -
Alt="Jeremić"

Kako tvrde naši izvori, Jeremić, čija se NS javno ogradila od Obradovićevog štrajka glađu, smatra Đilasa glavnim idejnim „krivcem“ za ovakvu političku strategiju lidera Dveri. Jeremić je ubeđen da Đilas želi da ga skrajne u SzS, odnosno da kod nacionalnog dela glasača nametne Obradovića kao lidera. Svoje nezadovoljstvo Jeremić je pokazao i time što jedini od lidera SzS nije obišao Obradovića koji pet dana štrajkuje glađu ispred parlamenta.

Hladni rat Vuka i Dragana

Upućeni u dešavanja u SzS, situaciju opisuju kao hladni rat Jeremića i Đilasa, u kome obe strane svakog trenutka mogu da zapucaju iz najtežeg „naoružanja“. Naime, Đilasu ne odgovara još jedan jak lider u okviru SzS, u ovom slučaju Jeremić, i da Obradovića može mnogo lakše da „drži pod kontrolom“. Zbog toga ne samo da podržava akcije prvaka Dveri, nego ih, kažu, u velikoj meri i kreira.

alt="Đilas Obradović"

Jeremić i Đilas već lome koplja i oko strategije bojkota, ali i oko načina komunikacije SzS sa evropskim zvaničnicima. Lider Narodne stranke je jedini u Savezu koji se čvrsto zalaže za neizlazak na izbore, a protivi se i Đilasovim javnim pozivima Briselu i otvorenim pismima u kojima traži pomoć za opoziciju, smatrajući da to treba da se radi suptilnijim kanalima.

Obradović izneo pet uslova

Obradović je juče izneo pet uslova, koje je nazvao „ustavobraniteljskim“, a pod kojima će gladovanje prekinuti. To su: poštovanje Rezolucije 1244 po pitanju očuvanja KiM u sastavu Srbije, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštita eparhije SPC u Crnoj Gori, oslobađanje medija, odlaganje izbora i stvaranje uslova za fer i poštene izbore.

Alt="Jeremić Đilas Obradović"

Lider Dveri, kojem se pre pre dva dana u štrajku priključio i stranački kolega Ivan Kostić, rekao je da je MUP poslao zahtev da mu se omogući poseta članova najuže porodice i političkih saradnika, za koje tvrdi da im je onemogućeno da dođu do ulaza u parlament, dodajući da su posete „dozvoljene čak i osuđenicima.

Usledio je odgovor generalnog sekretara Skupštine Srđana Smiljanića, koji je Obradoviću poručio da mu niko nije ograničio slobodu kretanja,:

– Kada su dolazili vaše stranačke kolege slobodno su šetale kroz zdanje Skupštine, dostavljali sve što vam je bilo neophodno, stoga vas molim da od ovoga ne pravite cirkus. Kako je bilo i do sada, tako će i nadalje. Vama, članovima porodice i saradnicima biće omogućeno slobodno kretanje.

TRAŽI EMISIJU NA RTS

alt="Obradović"

U OKVIRU zahteva za oslobađanjem medija, Obradović je tražio da mu urednički kolegijum RTS, kao narodnom poslaniku, omogući emisiju od sat vremena u večernjem terminu uživo, u kojoj bi objasnio zahteve. Najavio je da će danas zatražiti od MUP specijalnu lekarsku ekipu da njega i Kostića poseti preventivno.

U aprilu 2019. godine je bila slična situacija:

U Savezu za Srbiju (SZS) došlo je do velikog raskola oko štrajka glađu! Boško Obradović je predložio da opozicija iskopira plan ministra Aleksandra Vulina i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića o stupanju u štrajk glađu. Međutim, taj predlog su odmah odbili Dragan Đilas i Vuk Jeremić.

– U Savezu za Srbiju je danas baš napeto. U SZS je nastao haos! Nakon što se pročulo da ministar odbrane Aleksandar Vulin od sutra stupa u štrajk glađu, te da će mu se pridružiti narodni poslanici iz vlasti i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sa odbornicima vladajuće većine u gradskom parlamentu, Obradović je odmah predložio da i oni učine isto, da iskopiraju tu ideju, ali Đilas i Jeremić to nisu hteli ni da čuju. Jeremić je čak rekao da navodno zbog zdravstvenih razloga ne može da štrajkuje glađu – otkriva izvor Kurira.

Dodaje da je onda došlo do verbalnog okršaja među ovom trojicom:

– Nastala je svađa. A pale su i teške reči. Boško i dalje insistira na štrajku, ali Đilas i Jeremić to neće da nipošto da prihvate. Ovim se, inače, samo još više povećala netrpeljivost koja već dugo tinja među ovim vođama SZS.

Podsetimo, Vulin je doneo odluku da sutra u 11.55 sati započne štrajk glađu u Skupštini Srbije. Na taj potez se odlučio zbog, kako se navodi, nasilja koje nad Srbijom sprovode lideri SZS Obradović, Đilas i Jeremić. Vulinu će se pridružiti i narodni poslanici iz vladajuće većine, kao i Vesić sa odbornicima vlasti u gradskom parlamentu.

SourceNovosti

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu