Rasprava UN o rezoluciji zbog eskalacije nasilja u Izraelu i Palestini

Obavezno pročitajte

Generalna skupština Ujedinjenih nacija večeras će pokušati da usvoji neobavezujuću rezoluciju kojom će se odrediti prema najnovijoj eskalaciji nasilja u Izraelu i Palestini.

U ime 22 arapske zemlje Jordan je predložio nacrt rezolucije, koju je Izrael unapred odbacio. Pošto Savet bezbednosti nije uspeo da usvoji rezoluciju o sukobu Izraela i Hamasa, ovo je pokušaj da se iz najveće svetske organizacije čuje određeni glas, prenosi Klix.

- Advertisement -

Jordanski nacrt, koji treba da podrže dve trećine članica koje su prisutne i glasaju kako bi bio usvojen, poziva na „trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje, koje bi vodilo do prekida neprijateljstava“. Ranija verzija pozivala je na „momentalni prekid vatre“.

Nacrt koji je kosponzorisalo četrdesetak zemalja uglavnom se usredsređuje na užasnu humanitarnu situaciju u Gazi, koju Izrael nastavlja da bombarduje.

U dokumentu se poziva na „trenutno“ snabdevanje vodom, hranom, medicinskim potrepštinama, gorivom i strujom, kao i nesmetan pristup za humanitarne agencije koje pokušavaju da pomognu Palestincima.

U nacrtu se osuđuju svi činovi nasilja usmereni protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve činove terorizma i neselektivne napade, ali se ne spominje Hamas.

Izostavljanje Hamasa je osudio izraelski ambasador u UN Gilad Erdan, koji je rekao da je „jedino mesto gde ova rezolucija pripada smetlište istorije“.

Kanada je predložila amandman kojim se „nedvosmisleno odbacuju i osuđuju teroristički napadi Hamasa“ 7. oktobra i zarobljavanje talaca i poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje zarobljenika.

Zemlje Evropske unije su podeljene oko jordanske rezolucije, a jednoglasno podržavaju amandman koji je predložila Kanada. Prema proceduri, članice UN će se prvo izjasniti o kanadskom amandmanu, a nakon toga će uslediti glasanje o rezoluciji.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ukrajina detonirala eksploziv na pruzi duboko u Sibiru

Ukrajinska špijunska agencija detonirala je eksploziv na ruskoj pruzi duboko u Sibiru, što je drugi napad ove nedelje na...

Još priča na sličnu temu