16.7 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

RANI JADI JEDNOG BOLESNIKA: Vučić Fiatu dao 48 miliona evra za proizvodnju, a oni otpustili radnike na dve godine!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija je kompaniji FCA Srbija dodelila 48 miliona evra subvencija, uz obavezu da investitor do kraja 2024. godine uloži najmanje 162 miliona evra.

Projekat se tiče proizvodnje elektičnih autobomobila u fabrici u Kragujevcu, ali kompanija nema obavezu zapošljavanja dodatnih radnika, vidi se iz ugovora o dodeli državne pomoći, piše Nova ekonomija.

- Advertisement -

Od ukupnog ulaganja, FCA Srbija, koja je delom i u državnom vlasništvu, mora da najmanje četvrtinu investicije finansira iz sopstvenih sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Državna pomoć će biti isplaćena u dve tranše, 15,5 miliona evra u 2023. godini i 32,54 miliona evra 2024. godine.

Kompanija je u obavezi da pet godina od završetka investicionog projekta ne smanjuje „vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava“. FCA Srbiji se ostavlja mogućnost da prodaje imovinu, ali da za najviše 120 dana kupi nova „materijalna ili nematerijalna sredstva“ koja će zameniti ono što je prodato.

- Advertisement -

U pratećem tekstu ugovora se navodi da je 11. februara između Srbije i FCA Srbija zaključen Memorandum o razumevanju. Kompanija je 21. aprila predala prijavu za dodelu sredstava, a samo dva dana kasnije Savet za ekonomski razvoj je doneo odluku kojom se odobrava 48 miliona evra državne pomoći.

Podsetimo, Vlada Srbije i predstavnici kompanije „Stelantis“ su 28. aprila, potpisali ugovor o finaniranju proizvodnje električnih automobila u fabrici kompanije „Fijat“ u Kragujevcu.

Predsednik Vućić je tada rekao da je vrednost novog ulaganja 190 miliona evra, da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023. godine, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024. godine.

Ono što nije rečeno tada i što se skrivalo od radnika, osvanulo je ovih dana.

U sindikatu Fijat plastik kažu da su zaposleni u kragujevačkom Fijatu treba da odluče da li će ići u inostranstvo da rade u Fijatovim fabrikama dve godine. Kako se dodaje, u suprotnom će biti proglašeni tehnološkim viškom i biće otpušteni.

„Katastrofalne su vesti za radnike Fijata u Kragujevcu. Radnici su danas zvanično obavešteni od menadžmenta da nude neke sitne otpremnine, u skladu sa zakonom. Radnici će biti proglašeni tehnološkim viškom, a jedan broj radnika treba da se pošalje u inostrane zemlje – Poljsku, Slovačku, Nemačku i Italiju“, kaže zamenik predsednika sindikata Fijat plastik Zoran Miljković.

- Advertisement -
SourceInfoklix
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti