RADOVANOVIĆ NE ODUSTAJE: Najkasnije idućeg proleća kovid sezonska bolest

Obavezno pročitajte

Epidemiolog Zorana Radovanović izjavio je da bi kovid idućeg proleća, bar u Evropi, mogao da pređe u endemičnost, odnosno da će bolest imati sezonski karakter.

„Što se tiče kovida 19, budućnost koja, bar u Evropi, počinje najkasnije idućeg proleća je njegov prelazak u endemičnost. Uslovi za to stvoreni su obimnim prirodnim porkuživanje populacije i masovnom vakcinacijom“, napisao je Radovanović u autorskom tekstu za Politiku.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, to znači da će bolest imati sezonski karakter, a da će visina epidemijskih talasa zavisti od obuhvata vakcinacijom.

Radovanović smatra da će druga generacija vakcina protiv novog virusa korona biti još efektivnija, ali će ta mera biti preporučena uglavnom građanima podložnim nepovoljnom ishodu infekcije.

„Uz svu nezahvalnost predviđanja, rezultat bi bio da tokom hladnog perioda simptome i znake bolesti ispolji (ne nužno i da se javi lekaru) od pet do 15 odsto populacije. Očekuje se da infekcija mahom pogađa mlade i da uglavnom bude blaga“, naveo je Radovanović.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu