RADOVANOVIĆ ISKRENO: Krili smo broj umrlih! Građani nam ništa ne veruju!

Obavezno pročitajte

Radovanović o trenutnoj situaciji

Državljani Srbije i dalje zbog pandemije neće moći da bez ograničenja putuju u zemlje Evropske unije. Nova procena za ulazak u EU zemlje iz Srbiji biće obavljena krajem septembra. U međuvremenu, član Kriznog štaba Predrag Kon nam objašnjava da ćemo u zemlje Evropske unije bez dileme moći kada na dnevnom nivou u kontinuitetu budemo imali ispod 10 zaraženih. Sa druge strane, njegov kolega epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je problem u tome što Evropska unija u nas nema poverenja i ne veruje dovoljno našim brojkama.

Prilikom jučerašnje odluke o reviziji spiska zemalja čiji građani mogu neometano da uđu u EU, prema rečima zvaničnika u Savetu ministara EU, neke članice Unije su smatrale da bi, zbog znatno manje zaraze i bolje epidemiološke situacije, Srbiju ipak trebalo skinuti sa spiska zabrane, ali je većina ambasadora bila mišljenja da se konačna odluka ostavi za kraj meseca.

radovanovi,

Većinski stav predstavnika članica EU je bio da u Srbiji ipak stepen zaraze premašuju ključno merilo Unije za odobrenje putovanja: najviše 16 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika.

“Nekada su u zemlje EU puštali i zemlje sa plave i žute liste, sada samo sa zelene”, objašnjava Kon.

On dodaje da se procene EU o epidemiološkoj situaciji sumiraju i zbrajaju tokom 14 dana, zato je potreban kontinuitet i to da u tom peridu konstantno bude nizak broj zaraženih.

Epidemiolog i čest kritičar rada i postupaka Kriznog štaba Zoran Radovanović ukazuje da je Evropska unija u načelu podozriva prema zemljama van svojih granica, ipak u našem slučaju postoji poseban problem.

“Što se Srbije tiče, EU je bila svesna više i od nas samih koliko smo napadno ulepšavali stvarno stanje ili, da budem sasvim direktan, masovno krili stvarne brojeve obolelih i umrlih.

Sada smo verovatno manje nego ranije skloni toj morbidnoj kozmetici, ali napori koje činimo u cilju otkrivanja rezervoara zaraze nedovoljni su da bi pružili uvid u stvarno stanje. Mi oskudevamo sa testovima, štedljivo ih koristimo, ne testiramo osobe koje su bile u kontaktu sa bolesnicima, te je logično pretpostaviti da nam je epidemiološka situacija manje ružičasta nego što uveravamo sebe i druge”, kaže Radovanović.

On podseća da je Srbija već dve nedelje na oko 100 novootkrivenih, ali problem je, smatra on, to što mi ne testiramo kontakte.

“Ne veruje nam svet”, zaključuje Radovanović.

Nesumnjivo je da ima mnogo više zaraženih učenika, naročito u Beogradu – zvanično nijedan

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je u Danu uživo da je vlast kasno donela mere za početak školske godine, kao i da će broj zaražene dece rasti i u narednom periodu. „Nesumnjivo je da je mnogo više zaraženih. Naročito u Beogradu, zvanično nijedan srednjoškolac nije zaražen od nekoliko desetine hiljada, što je besmisleno“, istakao je on.

“Školska godina je morala da počne. Kao što su istakle i Ujedinjene nacije, Kovid 19 je najveći udar na globalni sistem obrazovanja. Ono je fundamentalno ljudsko pravo, pokretač progresa, i dobro je što je počela školska godina. Nije dobro što su se vlasti kasno setile da prvog septembra počinje škola. Tek 11. avgusta je Krizni štab izašao sa dokumentom vezanim za početak škole, a drugi problem je što nisu konsultovali nastavnike i roditelje”, ocenjuje Radovanović.

Smatra da su se zbog takve situacije sa punim pravom pobunili prosvetni radnici.

“Kao i uvek kao što se radi kod nas, radi se bahato, i bez konsultovanja. Smatra se slabošću ako konsultujete nekoga. Ovde vlast samo preseče, i tamo je sva mudrost”, ističe Radovanović.

Kako je kazao, problem kod protokola koji su uvedeni za naše škole u ovoj situaciji je što se često menjaju.

“Često ni pedijatri ne znaju šta da rade. Stižu nova uputstva i njihovi profesionalni principi im govore da treba da urade nešto drugo, a ne ono što piše. To se pokazalo i kod slučaja novinara Čavića”, napomenuo je on.

Komentarišući ministra Šarćevića, on ističe da možemo samo da pretpostavljamo koliko je zaista dece zaraženo.

“Kod dece to ide tako blago, da se to ne prepoznaje. Nesumnjivo je da je mnogo više zaraženih. Naročito u Beogradu, zvanično nijedan srednjoškolac nije zaražen od nekoliko desetine hiljada, što je besmisleno”, smatra Radovanović.

Procenjuje da će se povećati broj zaraženih, a koliki će taj “talas” biti, on navodi da to zavisi od mera koje ćemo preduzimati.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

GORAN VESIĆ: Deo pruga u veoma lošem stanju zbog toga što se decenijama nije ulagalo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je, povodom pet iskliznuća iz šina vagona s opasnim materijama od početka...

Još priča na sličnu temu