18.7 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

RADNICI SE DIGLI, JURIĆE SIROTINJA VUČIĆA I NAPREDNJAKE PO ULICAMA: Protest radnika GSP ispred Predsedništva

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Radnici GSP okupili su se ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu kako bi protestovali, nezadovoljni platama i radnim vremenom. Uoči početka protesta, zakazanog za 10 časova, Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su da rukovodstvo GSP Beograd i direktori saobraćajnih pogona sprečavaju da njihovi nezadovoljni radnici održe protest, tako što su radnicima obezbeđenja naložili da ne izdaju propusnice za izlazak iz pogona.

Vozač GSP Radan Rakić za N1 kaže da su neki od njih ipak uspeli da se okupe ispred Predsedništva.

- Advertisement -

„Zavisi kako se ko snašao, snalazili smo se na razne načine, imali smo potvrde za odlazak kod lekara. Ovo je sve legalno najavljeno, bilo bi nas mnogo više da nije bilo toga (sprečavanja radnika da učestvuju u protestu)“, navodi Rakić.

Dodaje da imaju podršku „svih sindikata i kolega koji bi došli, ali ne smeju iz više razloga“.

„Radi se u mnogo lošim i teškim uslovima. Mnogo su loši međuljudski odnosi, nikad gori, toliko smo zavađeni između sebe, i kolege između sebe i sa rukovodstvom, neki imaju mnogo veća prava od nas ostalih. Oni koji su bliži sa šefovima imaju veće privilegije, dok mi koji kažemo šta mislimo – nas proganjaju“, priča Rakić.

- Advertisement -

Pojašnjavajući o kakvim se privilegijama radi, kaže da oni koji su na liniji dobijaju bolja vozila i bolje linije jer slušaju šefa rasporeda, „i onda njih ne diraju, a ove koji malo pričaju, njih šikaniraju“.

Ističe da „najviše protestuju zbog dela kolektivnog ugovora gde su nam smanjene plate, mnogo manji je koeficijent nego ranije“.

„Nije urađena sistematizacija radnih mesta, izjednačili su 37 struktura u firmi sa istim koeficijentom, tako su to izračunali da sada neka spremačica koja radi u trećoj smeni ima veću platu nego mnogi vozači na liniji i parkireri“, kaže on.

Dodaje da takođe traže i dva slobodna dana, jer je to jedini način da se vozači odmore i budu spremni za posao.

„Vozač treba da ima dva slobodna dana, a ne da radi kod privatnika 8-10 sati, pa da dođe da vozi osam sati u GSP“, navodi on.

Kaže i da su pre dva i po meseca uručili predloge predsedniku, ali da od njega nisu dobili nikakav odgovor, te su se danas okupili ispred Predsedništva, očekujući da ih primi, „da vidimo šta nam je činiti, jer ovo ne vodi ničemu“.

„Strahujemo, uplašeni smo, svakodnevno nam se preti, stalno kolege prebacuju iz pogona u pogon. Šikaniraju nas. Ovde nema ni radničkih prava“, poručuje Rakić.

Sloga je u saopštenju uoči protesta navela da je jutros u saobraćajnom pogonu Karaburma, u restoranu, direktor pogona Petar Živković ispred 50 nezadovoljnih radnika rekao da je lično naložio da neće dozvoliti izlazak van pogona čak i onima koji se razbole, što je direktno kršenje zakona.

Predsednik sindikata Sloga GSP Miša Božić rekao je da podržava nezadovoljne radnike, jer je i sam žrtva nezakonitog premeštanja iz saobraćajnog pogona Karaburma u pogon Zemun, isključivo zbog svog sindikalnog angažmana i što je zahtevao i tražio veće plate i bolje uslove rada za radnike GSP.

Božić je istakao da će danas uprkos pretnjama biti na protestu, i pozvao sve da se priključe sindikalnoj borbi i uđu u sindikat Slogu, kako bi u skladu sa zakonom organizovali veći protest ili štrajk.

Sloga je podsetila da su grupe nezadovoljnih radnika GSP u proglasu koji je poslednjih dana lepljen po saobraćajnim pogonima izrazili nezadovoljstvo trenutnim platama i nepoštovanjem radnog vremena, a zbog inflacije i sve slabije kupovne moći oni traže i izmenu koeficijenta u kolektivnom ugovoru za vozače, radnike na održavanju i otpravnike.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti