20.8 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

RADMILO PETROVIĆ: Treba davati četvrtu dozu, u Srbiji je zaraženo 300 000 ljudi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srbija je juče oborila rekord u broju novoobolelih od kovida 19, a epidemiolozi najavljuju još veće zaražavanje u narednom periodu.

Primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da će do kraja marta, omikron sojem, koji ima najviše mutacija do sada pa probija i postvakcinalni i prirodno stečen imunitet, biti inficirano 70 odsto populacije.

Broj stvarno inficiranih koronom sigurno je tri, a možda i četiri puta veći od onog koji se zvanično evidentira na osnovu laboratorijskih analiza. To znači da je u Srbiji, za poslednjih sedam dana, od kada imamo petocifren broj potvrđenih infekcija na dnevnom nivou, zaraženo između 250.000 i 300.000 ljudi, a ogromna većina se „ne vidi u sistemu evidencija“.

- Advertisement -

„Od tog broja detektovaćemo samo manjinu, a ostali će šetati i širiti virus jer će imati potpuno asimptomatsku infekciju. Zaraženi omikronom, u principu, imaju lakše simptome od onih koje je izazivala delta varijanta virusa, i siguran sam da većina uopšte ne traži lekarsku pomoć. Zato i kažem da je broj inficiranih tri ili četiri puta veći nego što se registruje. U situaciji kada imamo masovno inficiranje, i lakšu kliničku sliku, više nalik prehladi, meni je razumljivo što se ljudi odlučuju da ne staju u redove ispred kovid-ambulanti“, izjavio je dr Petrović.

On kaže da će broj novoinficiranih biti u konstantnom porastu najverovatnije još dve sedmice, da bi se onda kriva zaravnila na maksimumu koji dostigne, a potom, u drugoj polovini februara, počela da se spušta, pišu Novosti.

„Ovaj talas je eksplozivniji od prethodna četiri, naglo je počeo, brže će da se zarazi veliki deo populacije, ali trajaće kraće nego raniji. Da li će biti i sledećeg pandemijskog talasa, to niko ne zna. Ovo je virus iznenađenja, i kad god pomislimo da će biti bolje, bude gore. Svakako treba davati i četvrtu dozu vakcine, jer antikovid-cepiva koja imamo na raspolaganju nisu toliko potentna da stvaraju dugotrajan imunitet“, kaže dr Petrović.

- Advertisement -
SourceNovosti
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti