RADE BASTA: Svi treba da izađemo na proteste „Srbija protiv nasilja“

Obavezno pročitajte

Razumem nezadovoljstvo građana, jer sam i sam nezadovoljan mnogim stvarima i smatram da treba kontinuirano raditi na unapređenju ambijenta u mnogim poljima, posebno u privrednom i energetskom sektoru, jer je uspeh na ovim poljima temelj napretka našeg društva u celini – kaže Rade Basta, ministar privrede odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav prema protestima „Srbija protiv nasilja“.

Da li biste prošetali sa tim građanima koji već šest nedelja šetaju ulicama i koji je za vas zahtev prihvatljiv?

- Advertisement -

– Ispred škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u kojoj se dogodio stravičan masakr, nalazio sam se prvo veče i zajedno sa našim građanima bili smo ujedinjeni u tuzi i bolu. Sa mnom je ispred škole bio i moj sin. Razumem i osećam isto nezadovoljstvo kao i građani, ali život mora da se nastavi i svi mi moramo da damo doprinos u izgradnji društva bez nasilja. Smatram da su i ostali članovi Vlade Srbije morali da budu na ulici sa građanima zbog tragedije koja nas je sve zadesila, ali svako donosi svoje odluke. Uvek gledam šta je to što mogu da uradim i uvek kad sam u prilici da menjam stvari na bolje, to ću i učiniti – rekao je Rade Basta u intervjuu za Danas.

Pozvali ste predsednika države i opoziciju da sednu, razgovaraju i naprave neki dogovor. Niko Vas, čini se, nije poslušao?

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je više puta da je otvoren za razgovore sa građanima koji izražavaju nezadovoljstvo na mirnim protestima, ali i za razgovore sa predstavnicima opozicije oko suštinskih stvari za napredak našeg društva. Srbiji je potrebno jedinstvo, a ne dalje produbljivanje sukoba i kopanje rovova. Kao i za sve u životu, i po ovom pitanju potrebno je vreme da se strasti smire i da se dođe do pomirljivog tona. Iskreno verujem da je moguće da dođe do razgovora između vlasti i opozicije oko suštinskih pitanja – podsetio je ministar.

Zašto mislite da je dogovor moguć?

– Pre svega zato što je pozitivan stav nešto sa čime koračam kroz život podignute glave, bez obzira na to sa kakvim se teškoćama kao narod suočavamo. Dogovor je jedino moguće rešenje jer bi svaki drugi scenario bio poguban za našu zemlju – napominje Basta.

FOTO: Ministarstvo privredeFOTO: Ministarstvo privrede

Premijerka Ana Brnabić optužila je neke funkcionere koji šetaju na protestima. Imaju li oni pravo da šetaju?

– Pravo na nenasilan protest u vidu šetnje ima svako u ovoj zemlji – izričit je Basta.

Nedavno je lavinu negodovanja, pa čak i uvredljivo etiketiranje izazvao Vaš poziv predsedniku Vučiću da pohapsi „bagru iz Narodnih patrola“ koji su pravili nerede na mirnom skupu „Srbija protiv nasilja“. Zašto niste odgovorili Darku Glišiću koji Vam je poručio da“ začepite ta svoja crvena, gubava usta“?

FOTO: ATA ImagesFOTO: ATA Images

– Srbija mora da bude mesto gde se svi osećaju sigurno. A najsigurnije treba da se osećaju građani koji su nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze ma kakvi razlozi za nezadovoljstvo bili. Odlika demokratskog društva je sloboda govora i sloboda izražavanja. Na drugo postavljeno pitanje i dalje nemam odgovor – kazao je Basta.

Od Vaše objave da treba uvesti sankcije Rusiji neprekidno se u javnosti spekuliše da je pitanje dana kada ćete biti smenjeni. Koliko je teško sedeti u Vladi gde praktično „štrčite“ svojim izjavama?

– Bavljenje politikom podrazumeva da ćete često biti izloženi situacijama koje nisu prijatne kada se borite za svoje stavove. Uvek će biti onih koji se neće slagati sa vama, ali to ne sme da bude razlog za odustajanje. Borba za evropski put Srbije, prosperitet i bolji život naših građana nema alternativu – rekao je Basta.

Šta bi se uopšte dobilo uvođenjem sankcija Rusiji?

– Srbija poštuje emotivni odnos prema Ruskoj Federaciji i njenim građanima, ali na emocijama ne treba graditi politiku. Kada bi vaš brat izvršio neki zločin, da li biste ga racionalno podržavali? Uvođenjem sankcija Srbija bi bila na racionalnoj strani, posebno kada govorimo o ekonomiji što je i moj fokus – nastavlja Basta.

Da li vas je iznenadilo kada su se predsednik vaše stranke, ali i koalicioni partneri iz SPS ogradili od Vaših izjava?

– Mene ništa ne može da iznenadi, jer moja politika i moji stavovi nemaju uvijenu formu. Svako ima pravo na svoje mišljenje – navodi Basta.

Da li ste Vi još uvek član Jedisntvene Srbije ili ste već formirali pokret koji ste najavljivali kao Evropski put Srbije?

– O svojoj odluci obavestiću javnost kada za to dođe vreme – kazao je Basta.

Rade Basta FOTO: ATAImagesRade Basta FOTO: ATAImages

Da li je tačno da ste NATO lobista i američki čovek?

– Nije tačno – izričit je Basta.

Kakav je vaš stav o Narodnom pokretu koji formira Aleksandar Vučić i da li biste mogli da budete njegov deo?

– Kada budem imao jasnu agendu čime će se pokret baviti, doneću svoju odluku – navodi Basta.

Treba li Srbija ponovo na ide na birališta kada od formiranja Vlade nije protekla ni jedna godina. Da li se izborima sve rešava?

– Izbori su uvek dobro rešenje kada ne postoji neki drugi način da se srede odnosi u društvu. Ipak, veoma je važan period nakon održavanja izbora kada treba uspostaviti jasnu strategiju za razvoj zemlje i kada treba napraviti sistemske reforme koje će unaprediti život naših građana. Ljudima su potrebni puni frižideri, uređen sistem državne uprave, ali i da imamo bolje zdravstvo i školstvo – rekao je Basta.

Zašto ste iz skupštinske procedure povukli Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije?

– Nastale su brojne zabune u javnosti po pitanju tog predloga zakona, koji je inače preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a u građanima su se probudile sumnje da neko hoće da rasipa nacionalne i državne resurse. Smatram da se nije na adekvatan način komuniciralo sa javnošću o toj temi i potrebno je vreme da se pojasne neki delovi koji najviše opterećuju. Predlog zaključka o povlačenju iz skupštinske procedure upućen je radi razmatranja i odlučivanja na sednici Vlade s obzirom na to da je ocenjeno da je potrebno obaviti dodatne konsultacije o pitanjima koja su predmet uređivanja ovog zakona.

Rade Basta FOTO: Ministarstvo privredeRade Basta FOTO: Ministarstvo privrede

Da li stoje primedbe opozicije na račun tog zakona i da li je zaista vlada nameravala da ispod žita progura jedan tako važan zakon?

– Ne treba negativno posmatrati svaki predlog Vlade. Da je neko hteo to da provuče „ispod žita“ verujem da bi bio veštiji u tome. U novoj diskusiji ćemo zajedno doći do rešenja koje će biti u najboljem interesu građana Republike Srbije – zaključuje Basta.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu