Putinu ostao samo jedan korak za odlučujući udarac Zapadu – na Istoku

Obavezno pročitajte

Ruski predsednik Vladimir Putin već je uspostavio bliske veze s Kinom i Indijom i nazvao ih „najbližim saveznicima“, a sasvim je moguće da će s njima uskoro formirati i antizapadni blok, ocenjuje autor lista „Diplomat“ Mohamed Zišan. On, međutim, napominje da je Putinu preostao samo još jedan korak – da smanji napetost između Pekinga i Delhija.

U Nju Delhiju je protekle sedmice održan važan sastanak, koji je ostao gotovo nezapažen na većem delu Zapada. U kuloarima zasedanja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) sastali su se sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i premijer Indije Narendra Modinavodi list.

- Advertisement -

Dobro je poznato, kako napominje autor, da je teško zakazati sastanak s Modijem, tako da je razgovor, po svoj prilici, organizovan uz veoma ubedljive argumente.

Okretanje Rusije ka Istoku

Otkako je počela vojna faza sukoba u Ukrajini ekonomija Rusije je u znatnoj meri počela da se oslanja na trgovinske odnose s Indijom i Kinom, kako bi izbegla operacije u dolarima i sačuvala međunarodne trgovinsko-ekonomske veze.

Posle početka specijalne vojne operacije rusko-kineska trgovina u juanima pokazala je neverovatan rast: povećana je čak 80 puta.

Na sastanku s predsednikom Kine Si Đinpingom prošlog meseca Putin je govorio o dugoročnijim planovima korišćenja juana kao poželjne valute za međunarodnu trgovinu. „Zalažemo se za korišćenje kineskog juana u obračunima Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike“, rekao je Putin.

U nekom trenutku taj plan bi trebalo da obuhvati i Indiju. Usled ubrzane kupovine nafte posle početka ukrajinskog sukoba uvoz Indije iz Rusije je povećan za 400 procenata, samo tokom protekle finansijske godine, a bilateralna trgovina nastavlja da se širi.

Zbog toga, kako navodi autor, nije čudno što je Patruševa tokom puta u Indiju pratio predsednik ruske državne naftne kompaije „Rosnjeft“, koja je potpisala sporazum s Indijskom naftnom korporacijom o povećanju isporuka i zajedničkim projektima.

Na odvojenom zasedanju u Nju Delhiju zamenik predsednika Državne dume Rusije Aleksandar Babakov je izjavio da Indija, Rusija i Kina moraju da promene finansijske odnose na osnovu nove jedinstvene valute, koja može da bude ili digitalna rublja, ili rupija, ili juan.

Pored toga, u najnovijoj koncepciji spoljne politike Rusije, koja je objavljena prošle sedmice, Indija i Kina se spominju kao najbliži saveznici.

Podozrivost Indije prema Kini

Sve to, kako ocenjuje list, zvuči vrlo razumno s tačke gledišta Moskve. Putin, međutim, ima problem: Indija je i dalje podozriva prema Kini zbog napetosti na granici dveju zemalja i za sada je malo verovatno da će Nju Delhi želeti da sarađuje s Pekingom u stvaranju paralelne ekonomije, oslobođene od dolara.

Nakon što su 2020. godine na granicama dveju zemalja izbili opasni vojni sukobi, Indija je preduzela žestoke mere, koje ograničavaju kineske mobilne aplikacije i rad investitora.

Prošle godine Delhi je pokrenuo nekoliko krivičnih postupaka, koji istražuju izbegavanje kineskih kompanija da plate poreze. Ta tendencija je, takođe, delimično izazvana protekcionističkim ambicijama Modija, koji želi da izgradi domaću proizvodnju, ocenjuje list.

Obračun s globalnom vladavinom dolara

Ipak, ništa od svega toga ne znači da Indija ne želi da se obračuna s globalnom vladavinom dolara, smatra autor.

Uznemirenost zbog zapadne hegemonije zauzima veliki deo strateške kulture Indije, a to što SAD i Evropa intezivno koriste ekonomske sankcije godinama je zabrinjavalo političare i javnost u Indiji, napominje autor.

Prošle godine je Rezervna banka Indije dozvolila spoljnu trgovinu u rupijima, a samim tim je doprinela jačanju veza aa državama koje su pod zapadnim sankcijama.

Prema mišljenju Zišana, zabrinutost Kine u vezi sa situacijom oko Tajvana takođe podstiče Peking da se pripremi za eventualni veliki ekonomski sukob sa zemljama Zapada.

„Ako Putin uspe da podstakne te ambicije većih razmera, na Istoku bi mogao da se formia novi blok. To je tendencija koju Vašington mora mnogo pažljivije da prati, nego sada“, zaključuje analitičar.

Između Indije i Kine postoji teritorijalni spor o tome kojoj zemlji pripada deo planinske teritorije na severu Kašmira, kao i gotovo 60.000 kvadratnih kilometara u severo-istočnoj provinciji Arunačal-Pradeš. Linija praktične kontrole, koja zamnjuje u tom regionu granicu među državama, nalazi se u regionu Ladak. Na jesen 1962. godine taj spor je prerastao u pogranični rat. Novo zaoštravanje dogodilo se u maju 2020. godine, kada su se na području jezera Pangong sukobili indijski i kineski vojnici, nakon čega su Delhi i Peking pojačali vojno prisustvo u regionu.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu