16.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

PUTIN USKAČE U IGRU: Braniću Srbiju i Rezoluciju 1244!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Putin ponovo u igri

Po svemu sudeći Vladimir Putin je ponovo u igri po pitanju Kosova i Metohije.

- Advertisement -

Moskva namerava da nametnutu pauzu u dijalogu između Beograda i Prištine iskoristi da učvrsti i srpsku i rusku poziciju oslanjajući se na dokument UN, ocena je analitičara
Srbija je od Rusije dobila još snažniji vetar u leđa pred verovatno krucijalnu fazu procesa rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Susret predsednika Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Minsku i poruke čvrste podrške, pre svega u političkoj, ekonomskoj i vojnoj sferi, koje je Moskva poslala Beogradu, ali i svetu, najavljuju nameru Vladimira Putina da nametnutu pauzu u dijalogu iskoristi da još odlučnije uskoči u ovu igru i insistira na pravu Srbije koje proizilazi iz Rezolucije 1244, ocenjuju sagovornici Kurira.

Medvedev je Vučiću preneo da će Rusija podržavati Srbiju i da će i u budućnosti igrati veoma značajnu ulogu u zaštiti teritorijalnog integriteta i celovitosti Srbije. Njih dvojica su razgovarali o saradnji u oblasti ekonomije, energetike i vojnotehničkom unapređenju.

Putin,

Jača Srbija

- Advertisement -

Bivši diplomata Vladislav Jovanović smatra da je snažna podrška Rusije posebno važna Srbiji sada, u okolnostima kada postoji politički vakuum u rešavanju problema KiM. Kako objašnjava za Kurir, kontinuirano i sve snažnije insistiranje Rusije na našem pravu, koje proističe iz Rezolucije 1244, znatno jača poziciju Srbije, jer interes Moskve i jeste da se više uključi u rešavanje globalnih pitanja.

– Rusija nam daje moralnu i političku podršku i snagu da se odupremo pokušajima da se dijalog o budućem rešenju traži na relaciji Vašington – Priština – Beograd. Nove poruke koje su razmenili Medvedev i Vučić nagoveštavaju da će uloga Moskve u ovom procesu biti još značajnija, što nama svakako odgovara i daje nam mnogo veći prostor za disanje – ocenjuje naš sagovornik.

Detalji tajna

Upravo je trenutno teška pozicija Srbije bila jedna od glavnih tema razgovora Vučića s Medvedevom. Predsednik Srbije je rekao da je svom sagovorniku ukazao na pritiske s kojima se suočava naša zemlja, na želju mnogih da priznamo nezavisnost Kosovo, a da Srbija zauzvrat ne dobije ništa. Medvedev je, prema Vučićevim rečima, rekao da će Rusija podržavati Srbiju, da će biti s nama, ističući da međunarodni poredak ne može da se menja ili ruši na način na koji je to do sada bilo činjeno.

– Bilo je razgovora i o nekim konkretnim detaljima, o čemu ne bi govorio za javnost… – izjavio je Vučić.

Nenad Popović
ŠANSA ZA SRPSKE IZVOZNIKE U RUSIJU

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže za Kurir da je susret Vučića i Medvedeva dodatno učvrstio odlične političke i ekonomske odnose Srbije i Rusije.

– Rusija je naš najveći zaštitnik kad je reč o KiM i Republike Srpske, ali i zaštitnik čitavog srpskog naroda u regionu. Ona je istovremeno i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije. Naša zemlja jedina na svetu ima bescarinski sporazum s Rusijom. Uz to treba imati u vidu da su na snazi sankcije između Rusije i EU na veliki deo robe. Nikada nije bila bolja prilika za izvoz na rusko tržište za naše privrednike – objasnio je Popović.

Vučić o otkazivanju samita u Parizu
BIO SAM U PRAVU!

Bio sam u pravu da neće biti sastanka u Parizu zbog Albanaca. Priština ne želi ništa da učini, a organizatori ranije najavljenog pariskog skupa ne žele da im se ponovi berlinski neuspeh – prokomentarisao je Vučić potvrdu Berlina da samita o KiM neće biti 1. jula.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti