Putin slavi 70. jubilarni rođendan – stižu čestitke

0
165

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas, 7. oktobra, slavi 70. rođendan. Lideri Belorusije i Severne Koreje već su uputili rođendanske čestitke ruskom predsedniku. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko siguran je da će Minsk i Moskva zajedno adekvatno odgovoriti na globalne izazove i da će dostići novi nivo strateškog partnerstva.

„Primite moje najsrdačnije čestitke povodom jubileja. Kao pravi lider velike sile, donosite promišljene i teške odluke u cilju osiguravanja nezavisnog razvoja Rusije i zaštite tradicija i vrednosti ruskog naroda“, istakao je predsednik Belorusije.

Lukašenko je naglasio da veoma ceni otvorene i poverljive odnose sa predsednikom Rusije, kao i ravnopravan i plodotvoran dijalog koji služi jačanju savezničkih belorusko-ruskih veza.

Beloruski lider je poželeo Putinu „odlično zdravlje, stvaralačka dostignuća na dobrobit ruske države i dug život u okruženju porodice pune ljubavi i pouzdanih prijatelja“.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un u rođendanskoj čestitki upućenoj ruskom predsedniku izrazio je nadu da će njegovi lični prijateljski odnosi sa Putinom igrati veliku ulogu u neprekidnom jačanju i razvoju prijateljstva između dve zemlje. On je poželeo ruskom lideru dobro zdravlje, sreću i veliki uspeh u radu, saopštila je korejska Centralna telegrafska agencija.

„Drago mi je što uzajamna podrška i saradnja između dve zemlje u borbi za dalji razvoj tradicionalnih korejsko-ruskih odnosa jačaju bez presedana, u duhu sporazuma postignutih na našem prvom sastanku u Vladivostoku 2019. godine“, napisao je Kim Džong Un.

Ruskom predsedniku je rođendan čestitao i lider Čečenije Ramzan Kadirov.

„U sudbini čečenskog naroda predsednik Rusije Vladimir Putin odigrao je ključnu ulogu. U najtežim vremenima za region on je odlučno podržao pravac našeg prvog predsednika, heroja Rusije Ahmata Hadži Kadirova, spasao je republiku, podigao je iz ruševina, a zajedno sa tim i svu Rusiju od totalnog nasilja međunarodnog terorizma i banditizma“, napisao je Kadirov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, predvodeći zemlju koja je bila u dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi, Putin je uspeo da reši glavne probleme države i da pretvori Rusiju u jednu od najmoćnijih svetskih sila.

„Tu očiglednu i neospornu činjenicu ne može pobiti ni kolektivni Zapad, ni Evropa, a pogotovo ne Ukrajina. I tako će biti uvek! Putin je promenio svetsku poziciju Rusije i naterao ih je da uzimaju u obzir stav naše velike države“, napisao je Kadirov.

Rođendansku čestitku su ruskom lideru uputili i predsednik Nikaragve Danijel Ortega i njegova supruga, potpredsednica Vlade Rosario Muriljo, prenela je televizija „Kanal 4“.

Kako je ranije saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ruski lider će rođendan provesti radno.

Ostavite komentar