Putin se izvinio Izraelcima zbog izjave Lavrova da je Hitler imao jevrejske krvi

Obavezno pročitajte

Ruski predsednik Vladimir Putin izvinio se zbog opaski svog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da je nacistički vođa Adolf Hitler imao jevrejske krvi, saopštio je kabinet izraelskog premijera.

Putin se izvinio u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Naftalijem Benetom, prenosi BBC saopštenje kabineta izraelskog kabineta. U ruskom izveštaju sa sastanka se, međutim, ne spominje izvinjenje.

- Advertisement -

Lavrov je branio „denacifikaciju“ kao cilj invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu i rekao da jevrejsko poreklo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ne dovodi u pitanje Putinov stav da Ukrajinu vode nacisti.

Lavrov je rekao da je Zelenski možda stvarno Jevrejin, ali “Adolf Hitler je takođe imao jevrejske krvi”.

“To što je Zelenski Jevrejin ne znači ništa. Mudri Jevreji kažu da su često najgorljiviji antisemiti oni koji su zapravo i sami Jevreji”, rekao je tad još Lavrov.

Komentar je u Izraelu izazvao burne reakcije. Nacistička Nemačka je u Drugom svetskom ratu pogubila oko šest miliona Jevreja u holokaustu. Izrael je tad zatražio izvinjenje pri čemu je Benet utvrdio da “takve laži za cilj imaju da okrive Jevreje da su sami krivi za najgore zločine u istoriji”.

U saopštenju u četvrtak premijerov kabinet je naveo da su prihvatili Putinovo izvinjenje i zahvalili mu što je razjasnio svoj stav prema jevrejskom narodu, prenosi BBC. Iz Rusije je pak saopšteno da je dvojac razgovarao o holokaustu, ali ne navodi se Putinovo izvinjenje.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dragan J. Vučićević zapretio štrajkom glađu ako ode u zatvor

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da...

Još priča na sličnu temu