23.8 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

PUTIN SA CRVENOG TRGA POSLAO PORUKU: Rusija se preventivno oduprla agresiji! Upozoravao sam, ali NATO nije želeo da me čuje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MOSKVA – Rusija se preventivno oduprla agresiju, to je bila jedina ispravna odluka, istakao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. On je, u obraćanju na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi, rekao da je NATO proširivao vojnu infrastrukturu, da su počele da rade stotine stranih savetnika, da je redovo isporučivano najsavremenije naoružanje iz zemalja NATO-a.

„Opasnost je svakim danom bila sve veća. Rusija se preventivno oduprla agresiji – to je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka suverene, jake i nezavisne zemlje”, istakao je Putin.

- Advertisement -

Predsednik Rusije je rekao da je sistematski stvarana apsolutna neprihvatljiva pretnja za Rusiju, direktno na njenim granicama. Naveo je da se Ruska Federacija uvek zalagala za nedeljivu bezbednost, ali da zemlje NATO-a nisu želele da je čuju, da su imale potpuno drugačije planove i da je pripremana nova operacija u Donbasu i invazija na, kako je rekao, „naše istorijske teritorije, uključujući Krim”.

Prema rečima predsednika Rusije, Sjedinjene Države su posle raspada S S SR-a počele da govore o svojoj ekskluzivnosti, ponižavajući ceo svet i svoje satelite, ali je istakao da je Rusija drugačija zemlja. Putin je naveo da Rusija nikada neće prestati da poštuje sve narode i kulture. Predsednik Rusije istakao je da se milicije u Donbasu i vojnici koji se bore u Ukrajini bore za bezbednost otadžbine i budućnost, da u svetu ne bude mesta za, kako je rekao, „dželate i naciste”.

Dodao je da na Paradi pobede učestvuju i vojnici i oficiri koji su stigli direktno iz Donbasa, iz zone borbenih dejstava. Putin je naglasio da je Rusija ponosna na nepobeđenu, hrabru generaciju pobednika i da je dužnost da se čuva sećanje na one koji su slomili nacizam, preneo je Tanjug.

(EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)
- Advertisement -

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je Parada pobede u čast 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Na Paradi je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, učestvovalo 11.000 vojnika i 131 jedinica vojne tehnike. Vazdušni deo Parade, na kojem je trebalo da učestvuje 77 aviona i helikoptera, otkazan je zbog vremenskih prilika.

U koloni tehnike Crvenim trgom su prošli, između ostalog, strateški raketni sistemi Jars i najnoviji oklopni transporteri Bumerang. U Rusiji se Dan pobede, 9. maj tradicionalno obeležava vojnim paradama u gradovima.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: