PUTIN PORUČIO ZAPADNOM SVETU: Oni koji seju vetar požnjeće oluju

0
40

Vladanje svetom – to je ulog koji je takozvani Zapad stavio u svoju igru, ali ta je igra opasna, krvava i, rekao bih, prljava, rekao je predsednik Rusije.

„Stojimo na istorijskoj prekretnici. Predstoji verovatno najopasnija, najnepredvidljivija i istovremeno najvažnija decenija od kraja Drugog svetskog rata, ocenio je juče Vladimir Putin konstatujući da „Zapad nije sposoban da samostalno upravlja čovečanstvom, ali se očajnički trudi – a većina naroda sveta više ne želi da to trpi, što je glavna kontradikcija”.

Ruski predsednik, obraćajući se na diskusionom forumu „Valdaj”, čija je tema „Svet posle hegemonije: pravda i bezbednost za sve”, ocenio je da je „situacija revolucionarna – vrhovi ne mogu, a oni dole ne žele” i dodao da se „budući svetski poredak formira pred našim očima”.

 

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Putin je nazvao istorijskom činjenicom to da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. Na pitanje da li se može smatrati građanskim ratom to što se dešava između Rusije i Ukrajine, on je odgovorio: „Donekle, da”.

Ruski lider je izrekao niz kritika na račun Amerike i Zapada uopšte.

„Vladanje svetom – to je ulog koji je takozvani Zapad stavio u svoju igru, ali ta je igra opasna, krvava i, rekao bih, prljava. Ona negira suverenitet zemalja i naroda, njihovu jedinstvenost, zanemaruje interese drugih država”, ocenio je Putin upozorivši da će „oni koji seju vetar požnjeti oluju”.

Današnje vlasti u svetu, po njegovim rečima, žele da žive bez bilo kakvih pravila. Događaji u svetu, smatra, nastavljaju da se razvijaju po negativnom scenariju, prerastajući u sistemsku krizu u različitim sferama.

Na Zapadu nema jedinstva, to je konglomerat, rekao je ruski predsednik.

„Takozvani Zapad, uslovno, naravno, tamo nema nikakvog jedinstva. Sve je jasno – da je to veoma složen konglomerat, ali ipak recimo da je taj Zapad poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci, preduzeo niz koraka usmerenih na eskalaciju”, ocenio je on uz opasku da SAD nemaju šta da predlože svetu, osim svoje dominacije.

„U savremenom svetu teško da će biti moguće ostati po strani. Kriza je zaista postala globalna, utiče na sve i tu ne treba gajiti nikakve iluzije. Pred čovečanstvom su sada, u suštini, dva puta – ili da nastavi da gomila teret problema koji će nas sve neizbežno slomiti ili da svi zajedno pokušaju da pronađu rešenja – neka ne budu idealna, ali neka budu funkcionalna, sposobna da učine naš svet stabilnijim i bezbednijim”, naglasio je Putin.

On je, prenosi „Sputnjik”, istakao da Zapad nameće potrošačke stereotipe kako bi povećao tržište za svoje proizvode. Čak i u jeku„hladnog rata nikome nije padalo na pamet da negira postojanje kulture i umetnosti svojih protivnika. Nacisti su palili knjige, a sada su na Zapadu otišli dotle da zabranjuju Dostojevskog i Čajkovskog.

Ostavite komentar